Ukrayna Hükümeti Türkiye ile yapılacak STA taslağını onayladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Bakanlar kurulu Ukrayna

Ukrayna Bakanlar Kurulu, hükümet toplantısında Türkiye ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) taslağını onayladı.

Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko’ya göre, anlaşma GSYİH’nın %2’si kadar ek bir gelir getirecek.

Sviridenko toplantıda Türkiye ile yapılacak STA konusunda “Anlaşmanın temelinde, Türkiye’nin 10,337 kalemde tarifeleri sıfırlaması bulunmaktadır. Bu, toplam mal hacminin yüzde 95’ine tekabül etmektedir. 1,348 kalem ise tarife kotalarına veya tarife indirimlerine tabi olacak” dedi.

Zelenskiy: Ukrayna, Türkiye ile ticaret anlaşmasını iki gün içinde imzalayacak

Ukrayna şu anda Türkiye’ye 1,100 kalem ürün ihraç ediyor. Türkiye dünyanın en yüksek gümrük koruması seviyelerinden birine sahipken, Ukrayna ise gümrük vergilerinin seviyesi en düşük ülkelerden biridir.

Sviridenko, “Son yıllarda, Ukrayna tarifelerinin Türk malları için bir engel olmaktan çıktığını, bizim mallarımız üzerindeki Türk tarifelerinin ise Türkiye pazarına girmek için bir çıkmaza dönüştüğünü gözlemlemeye başladık.” dedi.

Ukrayna’nın hurda metal ihracatına vergi uygulama hakkını saklı tuttuğunu da belirten bakan Sviridenko, “Aynı zamanda, Türkiye metalürji ürünlerimiz için iç piyasasını açıyor. 130 metalurji ürününde daha gümrük vergileri kısmen azaltıldı … Ve 160 metalürji ürünü için ise ek kotalar belirleniyor.” diye ekledi.

Sviridenko’ya göre, anlaşma en geç iki yıl sonra revize edilmelidir.

12 Yeni anlaşma imzalanacak

Ukrayna Başbakanı Denis Şmigal, ülkesi ile Türkiye arasında Serbest Ticaret Anlaşması (STA) dahil 12 yeni anlaşma imzalanmasının planlandığını söyledi.

Şmigal, kabine toplantısında yaptığı açıklamada, Türkiye ile STA’nın yanı sıra yüksek teknoloji, havacılık ve uzay endüstrileri, gençlik politikaları ve kolluk kuvvetleri alanlarında iş birliği taslak anlaşmalarının onay için kabineye sunulduğunu bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın Kiev ziyareti sırasında STA imzalamaya hazırlandıklarını söylemişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com