Zelenskiy: Ukrayna ve Hollanda arasındaki ortaklıkta birçok yeni başarı var

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ve Hollanda Krallığı Başbakanı Mark Rutte, Kiev’de biraraya gelerek, Ukrayna sınırlarındaki gerilimi azaltma ve barışçıl bir çözüm bulma yolunda atılacak somut adımları ayrıntılı olarak görüştü.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Kiev’deki toplantıların ardından medya temsilcileriyle yaptığı görüşme sırasında, Ukrayna’nın başkentine bir Hollanda Başbakanı’nın 17 yıl aradan sonra ülkeye yapılan ilk ziyareti olduğunu kaydederek “Bugün zamanımızın çoğunu Ukrayna’da güvenlik ve ülkemizin ekonomisini etkileyen sınırlarımızda güvenlik konusunda geçirdik. Ayrıca, gerilimin tırmanması durumunda Avrupa Birliği ve Hollanda’dan gelebilecek olası yaptırımları da görüştük.” dedi.

İngiltere, Ukrayna’nın altyapı ve enerji projeleri için 2 milyar sterlin ayıracak

Cumhurbaşkanı, Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü desteklediği ve Kırım’ı işgalden kurtarmak için işbirliğine hazır olduğu için Hollanda’ya ve şahsen Mark Rutte’ye teşekkür etti.

Zelenskiy “Hollanda, AB ve NATO ittifakı içindeki önemli ortağımız, Avrupa’daki önemli ticaret ortaklarından biri ve Ukrayna ekonomisinin en büyük ikinci yatırımcısı. Dolayısıyla ikili gündemimizin olabildiğince zengin ve anlamlı olması şaşırtıcı değil. Bu, görüşmelerimiz sonucunda kabul edilen Ortak Açıklama ile kanıtlanmıştır.” dedi.

Toplantı sırasında Ukrayna’nın Avrupa ve Avrupa-Atlantik entegrasyonu yönünde ikili işbirliğini güçlendirmeyi tartıştıklarını da belirten Zelenskiy “Ayrıca ticari, ekonomik ve yatırım işbirliğini geliştirmekle de ilgileniyoruz. Ticaret ciromuz 2.5 milyar doları aştı, ancak çabalıyoruz ve çok daha fazlasını yapabiliriz. Büyük Hollandalı şirketleri Ukrayna’yı keşfetmeye ve büyük umutlara sahip olduğumuz yeni başarı hikayeleri yaratmaya davet ettim. Bunlar alternatif enerji, nehir taşımacılığı, su kaynakları yönetimi, atık yönetimi, tarım, sulama ve ıslah vb.” dedi.

Bugün Ukrayna sınırları yakınındaki gerilimi azaltmak için diplomasi de dahil olmak üzere her türlü çabanın gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Hollanda Başbakanı Mark Rutte, “Gerginliği azaltmanın tek çözümü diplomasi. Rusya ile ABD, Rusya ile NATO ve tabii ki Normandiya formatındaki ülkeler – Ukrayna, Almanya ve Fransa arasında devam etmesi gereken bir diyalog.” dedi.

Polonya, Ukrayna’ya savunma, gaz ve insani yardım sağlamaya hazır

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com