Putin, Hitler’in hatasını yaptı ve Ukrayna önümüzdeki aylarda bundan yararlanacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
ISW: Putin, Ukrayna'yı yok etme fikrinden vazgeçmedi

40’lı yıllarda Nazi birlikleri, İngiliz Kraliyet Hava Kuvvetlerinin toparlanmasına izin veren ve savaşın sonucunu etkileyen irrasyonel bir karara başvurmuştu. Putin, benzer bir hatayı yaptı.

Sky News’den askeri analist Sean Bell‘e göre İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası İngiltere’yi işgal etmeye hazırlanıyordu ancak bunun için Adolf Hitler’in önce Kraliyet Hava Kuvvetlerini (RAF) yok etmesi gerekiyordu.

Britanya Savaşı sırasında, adanın hava kuvvetleri çökmek üzereydi; ancak müttefikler Almanya’ya saldırmaya başladıktan sonra Hitler kontrolünü gevşeterek Londra’ya saldırmaya geçti.

Bu ise Kraliyet Hava Kuvvetleri’nin toparlanmasına izin veren ve savaşın sonucunu etkileyen irrasyonel bir karar oldu.

İngiliz askeri analist Sean Bell, doğrudan askeri deneyimi olmayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in Ukrayna başkentine saldırılara başvurarak aynı hatayı yapmış olabileceğini kabul ediyor.

Kiev’in bombalanması sırasında Rusya, uzun menzilli İran Shahed 136 kamikaze insansız hava araçlarını kullanıyor. Bu ucuz ve basit sistemler 150 km hızla uçuyor ve düşürülmesi zor değil, ancak parçalar yine de can alıyor.

Saldırılarda balistik füzeler de kullanılıyor. Ancak Patriot gibi Batı hava savunmaları bu saldırıları karşılamada çok işe yaramaktadır.

Rusya Federasyonu neden askeri olmayan amaçlar için füze harcıyor?

Ukrayna askeri yetenekleri gizli, dağınık ve hareketlidir.

Zamana dayalı hedefleme teknolojisi, uydu görüntülerinin alınmasını ve bunların askeri analistler tarafından müteakip analizini içermektedir. Ve ancak bundan sonra hava savunma birimleri hedefi yok edebilir.

Bu, birkaç departmanın koordineli ekip çalışmasını içeren karmaşık bir teknolojidir. Batılı ülkeler bu teknolojiye büyük yatırımlar yaptı. Rusya’nın böyle sistemleri yok ve bu sebeple sivil halkı terörize ediyor.

Putin, cesareti ve direnişi için Zelenskiy’den intikam almak istiyor, ancak Britanya Savaşı’ndaki Hitler gibi, Putin de askeri stratejiden önce duygularının etkisi altında eziliyor. Kiev’e yönelik roket saldırı dalgaları herhangi bir askeri avantaj sağlamaktan ziyade rakibinden intikam almaya çalışan öfkeli bir liderin eylemleri olarak görülebilir.

Odak noktasının askeri hedeflerden uzaklaşması, Ukrayna’nın önümüzdeki aylarda yararlanabileceği Rus savaş makinesinin zayıflıklarından birisi olacak.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com