Kremlin’e drone saldırısı: Ukrayna Moskova’yı vurabilir mi?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

30 Mayıs’ta Moskova insansız hava araçları tarafından saldırıya uğradı. Geleneksel olarak, Kremlin Ukrayna’yı suçladı. Medya, Ukrayna’nın Rusya topraklarının derinliklerine nüfuz edebilecek modeller hakkında yazmaya başladı.

Rusya’nın tüm suçlamalarına rağmen şu ana kadar hiçkimse Moskova’ya yapılan insansız hava aracı saldırısının Ukrayna tarafından gerçekleştirildiğine dair somut kanıt sunmadı. Öte yandan Rusya’nın başkentine uçan insansız hava araçlarının internette yayınlanan fotoğrafları Ukrayna’daki bazı gelişmelere çok benziyor.

Ukrayna’nın Moskova’ya düzenlenen saldırıya karıştığını dolaylı olarak doğrulayan CNN, bunu ise yeni dron programları için para toplayan Ukraynalı şovmen ve gönüllü Sergey Pritula‘nın açıklamasına yoruyor.

Ek olarak, Rus rafinerilerine ve diğer tesislere yönelik son saldırılar, Ukrayna’nın Rusya topraklarının derinliklerine nüfuz edebilen, ancak sınırlı yük taşıyan modeller geliştirdiğini gösteriyor.

CNN haberinde “Bu bağlamda, Ukrjet şirketinin beyan edilen menzili 800 kilometreye kadar olan Ukraynalı uzun menzilli UJ-22 insansız hava aracından bahsediliyor. UJ-22’ye benzer bir insansız hava aracı, kışın Moskova’dan 100 kilometre uzakta bulundu.” denildi.

Hatırlamak gerekirse;

  • 30 Mayıs sabahı, Moskova’dan görgü tanıklarının Rus başkentine düzenlenen bir dron saldırısına ilişkin raporları ve videoları ortaya çıktı.
  • Daha sonra Moskova belediye başkanı, insansız hava araçlarının şehrin güneybatısındaki apartmanlara çarptığını söyledi.
  • Moskova Bölgesi Valisi, hava savunma sistemlerinin işleyişine dair yorum yaptı ve insansız hava araçlarının düşürüldüğünü belirtti.
  • Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu saldırıyı Ukrayna’nın Ukrayna askeri istihbarat karargahına yönelik bir saldırıya verdiği yanıt olarak nitelendirdi.
  • GUR başkanı Kirill Budanov, Kiev ve diğer şehirlere yapılan bir başka Rus saldırısının ardından, Rusya’nın eylemlerine bir “yanıt” verdiğini duyurdu.
  • Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkanının danışmanı Mikhail Podolyak, Moskova’daki patlamaları Kiev’e yapılan saldırılarla karşılaştırıldığında Ukraynalılar için “üçüncül, ilginç olmayan bir olay” olarak nitelendirdi.
  • Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Aleksey Danilov, Rusya Federasyonu’nun başkentine düzenlenen saldırıda Ukrayna insansız hava araçlarının yer almadığını açıkladı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com