Zelenskiy IMF ile işbirliği konusunda: Söz verdiğimiz her şeyi kesinlikle yapacağız

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Agence France-Presse, Reuters ve Associated Press ile gerçekleştirdiği ortak bir röportajda Ukrayna’nın Uluslararası Para Fonu ile işbirliğinin devam etmesinin, ekonomik istikrar ve yatırım ortamı için önemli olduğunu belirtti.

Devlet başkanının Uluslararası Para Fonu ile işbirliği kapsamında, Ukrayna’nın uzun süredir savaş halinde olması nedeniyle Ukrayna’ya diğer devletlerle benzer talepleri ileri sürmenin haksızlık olduğu görüşünü dile getirdiği kaydedildi. Savaşın sekizinci yılında olduklarını ve bunun reformlar için öncelikli alanları etkilediğini belirten Zelenskiy “Ukrayna ile IMF’nin davranış stratejisini diğer ülkelerle karşılaştırmanın imkansız olduğunu düşünüyorum. Ülkemiz başkalarıyla aynı kefeye konulamaz. Çünkü karmaşık sorunlarımız var, çünkü devam eden bir savaş var. Çünkü para, ekonomi açıdan değil, güvenlik açısından önceliklere harcanıyor. Önce ordu, önce tıp, sonra her şey.” diye vurguladı.

Aynı zamanda Zelenskiy, Ukrayna’nın IMF ile işbirliğinin devam etmesinin ekonomik istikrar ve yatırım ortamı için önemli olduğunu, çünkü diğer mali destek programlarının IMF programına bağlı olduğunu kaydederek “Bu nedenle söz verdiğimiz her şeyi mutlaka yapacağız” dedi.

Uluslararası Para Fonu, Stand By programının ilk gözden geçirmesi bağlamında Kiev ile “yakın etkileşimi” sürdürürken, bir sonraki dilim için “biraz ilerleme” kaydettiğini, ancak daha fazlasının yapılması gerektiğine dikkat çekti. Özellikle Merkez Bankası’nın yönetiminin güçlendirilmesine ilişkin tartışmalar sürüyor; bankacılık faaliyetlerinin kontrolü için yasal ve düzenleyici çerçevenin iyileştirilmesi; orta vadeli bütçe açığını azaltmak; ve Ukrayna’daki yolsuzlukla mücadele ve yargı sistemini restore etmek ve güçlendirmek için yasal çabalar.

9 Haziran 2020’de IMF, Ukrayna için yaklaşık 5 milyar dolar değerinde 18 aylık bir Stand By programını onayladı. 2.1 milyar dolarlık ilk dilim tahsis edildikten sonra, programın başlangıcında, Fon’un bir sonraki dilimlerin tahsisine karar verdiği sonuçlara dayanarak, programın gözden geçirilmesi planlandı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com