Ukrayna, Türkiye pazarına buğday satışlarını artırabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Uluslararası Türk-Ukrayna İşadamları Derneği Başkan Yardımcısı Ali Bulut’a göre, Türkiye buğday üretimini artırmaya başlamasına rağmen halen yüksek miktarda tahıl ithalatı yapmayı sürdürecek.

Buğday-tarlası

Agroportal’ın verdiği habere göre, konu ile ilgili bir değerlendirme yapan işadamı Ali Bulut “Türkiye’nin dünyanın 1 numaralı un ihracatçısı ve küresel makarna pazarının en büyük ikinci tedarikçisi olduğu göz önüne alındığında, bu bölgenin buğday ithalatı oldukça yüksek. Türkiye, son 10 yılda un ihracatını iki katına, makarna arzını ise 6 katına çıkartmıştır.” dedi.

Uzman, bugün Türkiye’de yılda 13 milyon ton buğday işleyen 550 faal değirmen olduğunu ve bunların % 50 kapasite ile faaliyet gösterdiklerini belirtti. Aslında gerçek kapasite yaklaşık 30 milyon tondur.

Türkiye’nin potansiyelinden bahseden Bulut, aynı zamanda Ukrayna’nın Rusya ile ciddi bir rekabet içinde olmak zorunda olduğunu da vurgulayarak “Türk ithalatçıların geleneksel olarak yüksek proteinli buğday satın almaktadır, ancak son yıllarda giderek artan bir şekilde % 10,5 protein içeren buğday talebiyle karşılaştım ve bu da Ukrayna’ya Türkiye satış pazarındaki varlığını artırma şansı veriyor.”dedi

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com