Ukrayna, Türkiye için en korumasız ve en kolay erişilebilir hurda kaynağı haline geldi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Haziran ayında Ukrayna rekor miktarda hurda ihracatı yaptı. Uzmanlara göre Ukrayna hurda ihracatına geçici bir yasak getirmelidir.

Glavcom’un verdiği haberde, Siyasi Analiz Merkezi başkanı Vladimir Golovko, Ukrayna metalurji tesislerinin, Haziran ayında yapılan rekor düzeyde ihracatın etkisiyle Ağustos ayında hurda metal sıkıntısı çekerek durabileceğini söyleyerek “Metal ürünleri ve metalurjik hammaddeler için dış pazarlarda mevcut durumun ne olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Ayrıca, hurda metalin kendisinin yeterli olmaması ve Türk metalurjistlerinin her fiyattan satın almaya hazır olması, durumu karmaşıklaştırıyor. Bu bağlamda Ukrayna’dan hurda metal ihracatı katlanarak artıyor.” dedi.

2021’in ilk yarısında Ukrayna’dan hurda metal ihracatı yaklaşık 231 bin ton, geçen yılın tamamında ise 36 bin ton olarak gerçekleşti diyen uzman “Hurda ihracatında 6 kat artış görüyoruz. Sadece Nisan ayında ihracat hacimleri 38 bin tona ulaştı ve Mayıs ayında 60 bin tona yükseldi ve Haziran sonunda rekor kırarak 85 bin tona ulaştı. Bu zaten ciddi bir gösterge, bu büyük bir tesisin aylık tüketimine eşdeğerdir. 58 euro/tonluk vergi, aslında, hurda ihracatını kısıtlamaya son verdi,” dedi.

Aynı zamanda, Rusya Federasyonu’nun hurda ihracatı üzerindeki vergiyi 45’ten 70 euro/ton’a çıkarması, Kazakistan ve Kırgızistan’ın EAEU dışına hurda ihracatını yasaklaması nedeniyle durumun daha da kötüleşeceğini kaydetti. AB’nin ise, Yeşil Anlaşma normlarına uyma ihtiyacıyla bağlantılı olarak hurda ihracatının yasaklanması için kulis yaptığını belirten uzman “Bu koşullarda Ukrayna, dünyanın en büyük hurda ithalatçısı olan Türkiye için en korumasız ve en kolay erişilebilir hurda kaynağı haline geliyor. Ukrayna hurda tedarik piyasasının iki yıl üst üste anti-rekorlar kırdığını hatırlatmama izin verin. Böylece, 2019’da hurda toplama 3.1 milyon ton, 2019’da ise 2.9 milyon ton olarak gerçekleşti Son rakam tarihi bir minimum.” dedi.

Metalurji sanayiinin riskini ele alan uzman “Şu anda Ukrayna metalurjisinin stratejik hammaddeler olmaması sebebiyle durabileceğine dair gerçek bir tehdit var. Hurda metal olmadan hiçbir teknolojinin çelik üretemeyeceğini hatırlatmama izin verin. Bu, Ağustos ayında vergi ödeyen, Ukrayna’nın sanayi bölgelerine döviz girdisi ve istihdam sağlayan metalurji tesislerini durdurmak zorunda kalacağımız anlamına geliyor ”dedi.

Golovko, bu durumda tek çıkış yolunun Ukrayna’dan hurda metal ihracatının geçici olarak yasaklanması olabileceğini de söyleyerek “Küresel ekonomik toparlanmanın hurda talebinde keskin bir artışı tetiklediğini görüyoruz. Ve birçok ülke ulusal güvenlik gerekçesiyle geçici yasaklar koymaktan çekinmiyor. Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Ermenistan, Güney Afrika bu yolu izledi. Ukrayna’nın da hurda ihracatını geçici olarak yasaklaması gerekiyor. Bu, görevi Türk metalurjistlerini beslemek değil, kendi endüstrisini geliştirmek olan devletin yetkin bir ekonomi politikası olacaktır.” dedi.

ukrhaber.com

“Miss Ukraine” organizatörleri gereklilikleri karşılayacak 25 kız bulamıyor. Ne oldu? (video)

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com