Ukrayna Parlamentosu Wagner’i uluslararası bir suç örgütü olarak tanıdı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna'da sıkıyönetim ve genel seferberlik üç ay uzatıldı

Ukrayna Parlamentosu Verkhovna Rada, özel askeri şirket “Wagner” i uluslararası bir suç örgütü olarak tanıdı ve ayrıca dünya ülkelerinin hükümetlerini ve parlamentolarını benzer kararlar almaya çağırdı.

Parlamentoda “Ses” grubunun bir üyesi olan Yaroslav Jeleznyak, Telegram kanalında 8397 sayılı ilgili kararın genel kurul toplantısında 333 milletvekili tarafından desteklendiğini belirtti.

Belgede ayrıca Başsavcılık Ofisine, Ukrayna Güvenlik Servisi’ne ve İçişleri Bakanlığı’na, özellikle “Wagner” üyelerine karşı işlenen suçlara ilişkin mahkeme öncesi soruşturmanın yoğunlaştırılması yönünde bir tavsiye de yer alıyor.

Karar, Ukrayna yetkili makamlarının “Wagner”ın faaliyetlerinin suç niteliğini gösteren tartışılmaz kanıtlar aldığını belirtiyor. Böylece 2014 yılından bu yana bu şirketin üyeleri, Rusya’nın Ukrayna’nın barışına, istikrarına, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne zarar veren saldırgan politikasının uygulanmasında doğrudan yer almaktadır.

Ukrayna parlamentosu, Igor Klimenko’yu İçişleri Bakanı olarak atadı

Ukraynalı parlamenterler, “Wagner”‘in Rus devletinin tam kontrolü altında olduğunu ve Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik sebepsiz yere silahlı saldırısının ve Ukrayna halkına yönelik soykırımının araçlarından biri olduğunu vurguluyor.

“Wagner” üyeleri, Ukrayna topraklarındaki faaliyetlerinde, doğası gereği ayrım gözetmeyen ve sivil halkın yaşamı ve sağlığı için tehdit oluşturan ve uluslararası insancıl hukukun büyük ölçüde ihlal edildiğine dair işaretler taşıyan suç yöntemleri kullanıyor.

Belgeye göre, “Wagner” üyeleri, Ukrayna’nın sivil halkına karşı silah kullanmanın hukuka aykırı ve haksız askeri gerekliliği, zulüm ve kötü muamele eylemleri, sivillerin zorla yerinden edilmesi, tecavüz, adam kaçırma, çocuklara karşı suçlar, toplu infazlar, eğitim kurumlarına silahlı saldırılar gibi çok sayıda olaydan sorumludur. Bu gerçeklere göre, Ukrayna kolluk kuvvetleri ilgili cezai kovuşturmaları, özellikle terör kapsamında soruşturuyor.

Aynı zamanda, “Wagner”ın suç faaliyetlerinin uluslararası niteliği, istikrarsızlaştırma, insan haklarının ihlali ve Afrika ülkelerindeki (Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali, Libya) ve Orta Doğu’da doğal kaynaklara yasa dışı şekilde çöktükleri; Wagner üyelerinin, toplu yargısız infazlar, işkence, tecavüz, adam kaçırma ve rehin alma dahil olmak üzere ciddi suçlara karıştıkları belirtildi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com