Ukrayna, İngiltere’den seyreltilmiş uranyum içeren mermiler alacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: Wikipedia

İngiliz hükümeti, Challenger 2 tanklarında kullanılmak üzere seyreltilmiş uranyum mermilerini de Ukrayna’ya vermeye karar verdi. Bunları sağlama kararı daha önce verilmişti.

İngiliz parlamentosu basın servisinin bildirdiğine göre bu karar, İngiltere Savunma Bakan Yardımcısı Anabel Goldie tarafından ifade edildi.

Savunma Bakanı “Ukrayna’ya Challenger 2 ana muharebe tanklarından oluşan bir filo sağlamanın yanısıra, seyreltilmiş uranyum içeren zırh delici mermiler de dahil olmak üzere mühimmat sağlayacağız” dedi.

Goldie’nin belirttiği gibi, bu mermiler, modern tankları ve zırhlı araçların tahripleri için yüksek verimliliğe sahiptir.

İngiltere’nin Ukrayna’ya 28 adet Challenger 2 tankı göndermeyi planladığı biliniyor. Ukrayna’ya yaptığı en büyük askeri yardım paketinin bir parçası olarak Kiev, Challenger 2 tanklarına ek olarak Londra’dan AS90 kundağı motorlu toplar ve zırhlı personel taşıyıcıları, hava savunma füzeleri ve 100.000 top mermisi alacak.

Ukraynalı askerler ayrıca Büyük Britanya’da Challenger 2 ağır tanklarını kullanmak üzere eğitiliyor.

Putin, Ukrayna’ya uranyum mermisi tedarikinden korktu ve tepkiyle tehdit etmeye başladı.

Rus diktatör Vladimir Putin, gelecekte seyreltilmiş uranyum içeren mermilerin İngiltere’den Ukrayna’ya nakledilmesinden korkuyordu ve yanıt olarak bir tehditte bulunmuştu.

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping ile düzenlediği basın toplantısında Putin, “Görünüşe göre Batı, Rusya ile son Ukraynalıya kadar sözde değil fiilen savaşmaya karar vermiş… Bütün bunlar olursa, Rusya buna göre tepki vermek zorunda kalacak” dedi.

Mermi arzına Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu da tepki gösterek, İngiltere’nin açıklamasından sonra nükleer bir çarpışma için “giderek daha az” adım atıldığını söylemişti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com