Ukrayna, ATAK-II ağır taarruz helikopterinin motorlarını Türkiye’ye teslim etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: savunmasanayist.com

Türk yapımı ATAK-II ağır muharebe helikopterinin ilk prototipinde Ukrayna yapımı TV3-117VMA-SBM1V-01T motorları kullanılmaktadır. Türk Hava Kuvvetleri’nin gelecek vaat eden ağır taarruz helikopteri ATAK-II için Ukrayna’dan ilk iki motor teslim edildi.

SavunmaSanayiST tarafından bildirildiğine göre Türk Hava Kuvvetleri, ATAK-II prototipinin ilk uçuşunu bu yıl Ukrayna motorları sayesinde gerçekleştirmeyi planlıyor. İlk ikisinin Eylül 2022’de teslim edilmesi planlanıyordu ancak çatışmalar buna engel oldu. Tedarik süreci dört ay ertelendi. İlgili ekipman Ocak 2023’ün sonunda teslim edildi.

Foto: savunmasanayist.com

Halihazırda montaj faaliyetleri devam eden T929 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri’nin ilk prototipine, bu ay içerisinde motorların entegre edilmesi ve yer testlerinin başlaması bekleniyor.

T929 Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri’nin ilk kullanıcıları ise Kara Kuvvetleri Komutanlığı ile Deniz Kuvvetleri Komutanlığı olacak.

Ağır saldırı helikopteri T929’un yaratılmasına yönelik çalışmalar 2019’da başladı. Başlangıç, Ağır Sınıf Taarruz Helikopter programının uygulanması için SSB ile TAI arasında imzalanan bir anlaşma ile verildi.

ATAK-II helikopteri, tasarımcıların öne sürdüğü gibi, 11 tona kadar ağırlığa sahip olacak ve 1.500 kg’a kadar silah ve çeşitli mühimmat taşıyabilecek, maksimum 318 km/s hıza ulaşabilecek.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com