Ukrayna, IMF ile özel bir finans mahkemesi kurulması konusunda anlaştı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kurulacak olan mahkeme, ödenmemiş kredilerin sayısındaki artışla başa çıkabilmek için banka kredileri konusundaki anlaşmazlıkları değerlendirecek.

Ukrayna Merkez Bankası Başkanı Kirill Şevçenko, Reuters ile yaptığı röportajda Ukrayna’nın, ihtisaslaşmış bir finans mahkemesi kurma olasılığı konusunda Uluslararası Para Fonu misyonuyla müzakerelere başladığını belirtti.

Mahkemenin ödenmemiş kredi sayısındaki artışla başa çıkabilmek için, banka kredileri konusundaki ihtilafları değerlendireceği belirtildi.

NBU başkanına göre, önerilen organ, uygulamada mevcut yolsuzlukla dolu yasal sistem nedeniyle paralarını geri almanın başka yolu olmayan borç verenleri korumalı ve ödenmemiş kredilerin yüzdesini 2023 yılına kadar 24’e indirmelidir. Şu anda bu oran 42’dir.

Şevçenko, bunun da yabancı özel yatırımcıları Ukrayna’ya çekmesi gerektiğini söyleyerek “Bankacılık sistemindeki kredi hacmi 1 trilyon UAH veya yaklaşık 40 milyar $’ın üzerinde. Bu, korunması gereken büyük bir miktar.” dedi.

Bu sebeple şimdi Ukrayna’da ya ayrı bir ihtisas mahkemesi ya da mevcut bir mahkemenin ihtisas odası kurma olasılığı tartışılıyor.

Ukrayna şu anda kredinin bir sonraki dilimini alma konusunda IMF ile görüşmelerini sürdürmektedir. Ukrayna Maliye Bakanı Sergey Marçenko‘nun 2021 Ocak ayı ortasında belirttiğine göre, Ukrayna’nın IMF ile işbirliğine ihtiyacı var. Fondan alınacak paralar dikkate alınarak bütçe tasarısının hazırlandığını ve bu nedenle işbirliği yapılmazsa bütçe revizyonu gereksiniminin ortaya çıkacağını hatırlattı.

Bir hatırlatma olarak, 7 Mayıs 2020’de, Ukrayna ile üç yıllık uzatılmış bir finansman programı için aylarca süren müzakerelerin ardından, IMF masayı terk etti ve “Ekonomik ve finansal beklentiler ve ihtiyaçlar konusunda eşi görülmemiş belirsizlik, kısa vadede önceliğin Ukrayna’da siyaseti kontrol altına alma ve istikrara odaklamak” olduğu için daha küçük bir stand-by programı sundu…

Uluslararası Para Fonu Yönetim Kurulu, 9 Haziran 2020’de Ukrayna ile 5 milyar dolar değerinde 18 aylık bir işbirliği programını onayladı ve bu program, Ukrayna’nın bir takım koşulları yerine getirmesi durumunda uygulanacak. Bu program kapsamında Ukrayna, 2ç1 milyar dolarlık ilk dilimi 12 Haziran 2020’de aldı.

O zamandan beri IMF, 2020 sonbaharında beklenmesine rağmen bu program kapsamında Ukrayna’ya artık yeni para vermedi. Şimdi Ukrayna hükümeti bu parayı baharda almayı umduğunu söylemektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com