Ukrayna Merkez Bankası 2021 ilk çeyrek için enflasyon tahminini % 7.6 olarak güncelledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Merkez Bankası (NBU), 2021’in ilk çeyreğinin sonu için enflasyon tahminini güncelledi. Tüketici fiyat endeksinin Ocak-Mart döneminde Ekim ayındaki tahminindeki % 5.6 yerine % 7.6 olmasını bekliyor.

Merkez bankasının enflasyon raporuna göre, bu yılın ikinci çeyreğinin sonunda enflasyon % 8.4, üçüncü çeyrekte % 8.4, dördüncü çeyrekte ise % 8.3 olacak.

Merkez Bankası enflasyondaki daha yüksek beklentisi için “2021’deki enflasyon tahminini % 6.5’ten % 7’ye yükseltti. Yılın ilk yarısında enflasyondaki hızlanma, hızlı tüketici talebi, yüksek enerji fiyatları ve geçen yılın düşük mahsul hasadı ile desteklenecek. Ayrıca özellikle işçi ücretlerinden kaynaklı olarak iş üretim maliyetleri artacaktır. ” şeklinde açıklama getirdi.

Merkez bankası, tütün ürünleri üzerindeki tüketim vergilerinin artması ve elektrik fiyatlarının artmasıyla enflasyonun daha da hızlanacağını belirtti.

Çekirdek enflasyona gelince, Merkez Bankası ayrıca 2021 tahminini % 5.9’a düşürdü, Ekim raporundaki % 5.4 olarak öngörmüştü. NBU çekirdek enflasyonun, bu yılın Ocak-Mart aylarında % 5.6, Nisan-Haziran ve Temmuz-Eylül aylarında % 6.2, Ekim-Aralık aylarında % 5,9 olmasını bekliyor.

“Yılın ikinci yarısında enflasyon yanlısı faktörlerin etkisi zayıflayacak ve bu da enflasyonist dinamikleri değiştirecek… Sonuç olarak, 2021 sonunda çekirdek enflasyon oranı % 5.9 olarak tahmin edilmektedir. Genel enflasyon önümüzdeki yılın ilk yarısında hedef aralığına dönecek. 2022-2023’te enflasyon orta vadeli hedef olan % 5’e yakın olacak.” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com