Ukrayna günlük Covid-19 rakamları rekor kırıyor: Hangi bölgelerde karantina artırılabilir?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ne yazık ki Ukrayna’daki koronavirüs salgını ile ilgili durum düzelmiyor. Ülkedeki vaka sayısındaki artışa paralel olarak, ciddi karantina kısıtlamalarının geri dönüşü de sıkça konuşulmaya başlandı. Bu ne kadar gerçekçi? Rivne, Hmelnitskiy, Harkov ve Çernigov karantina tedbirlerinin sertleştirilmesi konusunda başı çeken şehirler olarak görünmektedir.

Ukrayna’da, son birkaç günde günlük enfeksiyon sayıları rekor şekilde yükselmeye başladı.

Son bir gün içinde bu tür 1,453 günlük vakaya ulaşıldı. Salgının tüm süresi boyunca vaka sayısı 78 binin üzerine çıktı.

Bütün bunlar, uyarlanabilir olarak adlandırılan ve 31 Ağustos’a kadar uzatılan neredeyse kaldırılmış bir karantina koşullarında gerçekleşiyor .

Uyarlanabilir karantina koşulları altında, ülke dört bölgeye ayrıldı. Ülke ağırlık yeşil bölgeler olmak üzere bölümlenmişti. Kırmızı bölgeler karantina tedbirlerinin en sıkı olduğu bölgeler oldu.

Bu konuda çok sayıda ciddi skandal da yaşandı. Lutsk ve Ternopol başlangıçta “kırmızı bölgeye” girdi. Her iki şehir de bu karara katılmadı ve gerçek bir “karantina” isyanı düzenlendi.

Özellikle, ulaşım yasağı vb. dahil olmak üzere katı kısıtlamaların geri getirilmesi reddettiler .

Örneğin burada Ternopil belediye başkanı Sergey Nadal şunları söyledi:

“… Ternopil’de yasaklıyorlar, trenlerin hareketini engelliyorlar, bölgedeki trenleri Ternopol istasyonlarında durduruyorlar. Şimdiden yazmaya başlıyorlar … Ternopolliler …”şimdi Odessa’dayız, çocuklarla dinlenmek için ailemizle gittik.” İnsanlar evlerine dönmek istiyor, trenin Ternopil’de durmayacağını söylediler, Hmelnitskiy’de sabah birde veya sabah dörtte Lviv’de durmayı teklif ettiler … Ulaştırma Bakanı’na çağrı yapıyoruz “Sevgili, bakan lütfen trafiği eski haline getir, Ternopil’de trenleri durdur.” dedi.

Yine de ülkedeki salgın durumu kötüleşiyor. Ve karantinadaki olası bir sertleştirmeden bahsetmek daha da mümkün hale geliyor. Ve bu yakın gelecekte olabilir.

Karantina nerede güçlendirilebilir?

Eski Ekonomik Kalkınma Bakanı ve şu anda Sağlık Bakanlığı’na Covid-19 ile ilgili analizlerde yardımcı olan Kiev Ekonomi Okulu’nun başkanı olan Timotiy Milovanov , Pazartesi gününden bu yana karantinanın dört bölgede (Rivne , Hmelnitskiy, Harkov ve Çernigov) güçlenebileceğini söyledi.

Milovanov ” Ukrayna’da Covid-19’un yayılmasıyla ilgili mevcut durumu analizlerine göre, Pazartesi gibi yakın bir tarihte, dört bölge artık yeşil olmayabilir. Hükümet tarafından belirlenen göstergelerden en az birinin arka arkaya 5 gün boyunca aşıldığı Rivne , Hmelnitskiy, Harkov ve Çernigov bölgelerinde enfeksiyon vakalarının tespit oranı veya artış dinamikleri bunu gösteriyor.” dedi.

Milovanov, art arda 5 gün boyunca bir alan hükümetin belirlediği dört göstergeden birini aşar aşmaz – yatak doluluk oranı, test kapsamı, vaka tespit oranı veya artış oranı – bu bölgenin her bir şehri, bölgeye katkısına bağlı olarak kendi rengini alır diye açıkladı.

Harkov bölgesinin baş sağlık görevlisi Lyubov Makhota, ” Yeşil bölgede kalmamız pek olası değil. ” diyerek “Arka arkaya son üç gündür, tespit oranında artış yaşadık, bugün Sağlık Bakanlığı’nın tavsiye ettiği kriter % 11 iken % 15’e ulaştık” dedi.

Hmelnitskiy bölgesinde, birkaç gün önce, Covid-19 enfeksiyonunun dinamikleri azalmazsa , bölgedeki birçok şehir ve ilçenin “yeşil” karantina bölgesinden düşürüleceği tahmin ediliyordu .

Hmelnitskiy Bölge Devlet İdaresi başkan yardımcı Roman Primuş “Her şeyden önce, bu, çok hastanın bulunduğu Hmelnitskiy, Starokonstantinov, Kamyanets-Podolskiy, Şepetovka, Krasilovskiy ve Letiçivsky şehirlerini ilgilendiriyor.” dedi.

Kaynak: 112.ua

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com