Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, iki günlük bir ziyaret için Türkiye’ye gitti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Dışişleri Bakanlığı basın servisi tarafından bildirildiğine göre Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlut Çavuşoğlu’nun daveti üzerine 3-4 Temmuz’da Türkiye Cumhuriyeti’nde bir çalışma ziyaretinde bulunacak.

Dmitriy Kuleba

Yapılan açıklamada “Ukrayna ve Türkiye Dışişleri Bakanları Ukrayna-Türkiye ortak stratejik planlama grubunun sekizinci toplantısını yapacak, 2020’nin ilk yarısındaki işbirliği sonuçlarını gözden geçirecek ve yıl sonuna kadar öncelikleri ve görevleri belirleyecekler.” denildi. Basın servisi tarafından verilen diğer detaylar şu şekilde:

Bakanlar ayrıca ikili işbirliği ve bölgesel güvenlik konularıyla ilgili çok çeşitli konuları da tartışacaklar.

Kırım’ın militarizasyonu, yarımadadaki Rus işgal makamları tarafından insan haklarının ihlali, Azak-Karadeniz bölgesi ve Orta Doğu’daki güvenlik durumunun dinamikleri, Donbass’ta Rus saldırganlığına karşı mücadele ve Doğu Ukrayna’da barışçıl çözüm girişimlerine özel dikkat gösterilecektir.

Dışişleri Bakanları, Ukrayna ile Türkiye arasında ticaret ve yatırımın gelişmesine , enerji sektöründe işbirliğinin derinleştirilmesine, güvenlik ve savunma alanında işbirliğine, Serbest Ticaret Anlaşması‘nın sonuçlandırılması konusunda müzakere sürecinin tamamlanmasına yönelik beklentilere ve BM, NATO, AGİT ve Avrupa Konseyi’nde etkileşim konularına özel önem vereceklerdir.

Taraflar ayrıca, Ukrayna ve Türkiye Cumhurbaşkanlarının başkanlık ettiği Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey’in Dokuzuncu toplantısı için hazırlıkları tartışacaklar.

Toplantının ardından Ukrayna ve Türkiye Dışişleri Bakanlarının ortak basın toplantısı yapılması planlanıyor.

Kuleba, Ukraynalı girişimciler ve Ukrayna’da büyük ölçekli yatırım projeleri uygulamaya hazır büyük Türk işletmelerinin temsilcileri ile ayrı bir toplantı yapacak. Dışişleri Bakanı, Türkiye Cumhuriyeti’nde bulunan Ukrayna ve Kırım Tatar topluluklarıyla da görüşecek.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com