Ukrayna bugün Anma ve Uzlaşma Günü’nü kutluyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

8 Mayıs’ta Ukrayna, II.Dünya Savaşı’nda öldürülenlere adanan Anma ve Uzlaşma Günü’nü kutluyor. 2015 yılından beri Ukrayna’da, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri ile birlikte kutlanmaktadır. Nazizme karşı zaferin 76. yıldönümü olan 9 Mayıs’ta anma etkinlikleri devam edecek.

Фото: возложение цветов в парке Вечной Славы (Виталий Носач, РБК-Украина)

Anma ve Uzlaşma Gününün (День памяти и примирения) anlamı nedir?

8 Mayıs’ta Alman birliklerinin teslim yasası imzalandı

8 Mayıs 1945’te Berlin’de 23: 01’de Nazi Almanya Birliklerinin Koşulsuz Teslim Olma Yasası onaylandı. Belge, ateşkesi ve Hitler Karşıtı koalisyonun Alman silahlı kuvvetleri üzerindeki nihai zaferini doğruladı.

1945’ten bu yana, çoğu Avrupa ülkesi ve Amerika Birleşik Devletleri, 8 Mayıs’ta II.Dünya Savaşı kahramanlarını onurlandırdı. Avrupa’da tatil resmi olarak “Avrupa’da Zafer Bayramı” olarak adlandırılıyor. Her yıl bu gün 23:01’de birçok şehirde “Dünyanın İlk Dakikası” eylemi yapılıyor.

2004’te BM Genel Kurulu, dünya toplumunu, II.Dünya Savaşı’nın tüm kurbanlarının anma günlerini 8-9 Mayıs’ta (bu günlerden birinde veya her ikisinde) kutlamaya çağıran bir kararı kabul etti . Dahası, her ülke, 1939-1945 olayları sırasında Nazi işgalinden zafer ve kurtuluş şerefine ulusal unutulmaz tarihler belirleme hakkına sahiptir.

Ukrayna’da Anma ve Uzlaşma Günü

2015 yılında Verkhovna Rada “İkinci Dünya Savaşında Nazizme karşı kazanılan zaferin sürdürülmesi hakkında” bir yasa kabul etti. Yasaya göre, devletin ve vatandaşların kutsal görevi, Nazizme karşı kazanılan zaferin, savaş gazilerinin, Ukrayna kurtuluş hareketinin ve Nazizm kurbanlarının anısına saygı duymaktır.

Yasa, II.Dünya Savaşı kahramanlarının şerefine iki unutulmaz tarih belirledi: 8 Mayıs – Anma ve Uzlaşma Günü, 9 Mayıs – Nazizme Karşı Zafer Bayramı (resmi tatil günü).

Anma ve Uzlaşma Gününün Sembolü

Haşhaş çiçeği, Ukrayna’da ve dünyada 1939-1945 Savaş Kurbanları Anma Günü’nün sembolü haline geldi. Kırmızı gelincik, ilk ateşin kanlı izini simgeliyor. Geleneksel olarak çiçek göğsün sol tarafındaki yakaya takılır.

Kanadalı askeri doktor John McCrae’nin “In the Fields of Flanders” adlı şiirinde yazdığı ilk şey gelincikler hakkındaydı. Bundan sonra, sembol Birinci Dünya Savaşı kurbanlarını onurlandırmak için kullanıldı ve ardından askeri ve sivil silahlı çatışmaların uluslararası bir hatıra işareti haline geldi.

SSCB döneminden beri Zafer Bayramı’nın sembolü olan “Aziz Yorgi Kurdelesi” nin Ukrayna’da yasak olduğunu belirtmekte fayda var. 2017 yılında, kurdelenin veya görüntüsünün kamuya açık kullanımını, sergilenmesini, takılmasını ve dağıtımını yasaklayan bir yasa kabul edildi.

8 Mayıs’taki etkinlikler

Anma ve Uzlaşma Günü vesilesiyle, şehirler geleneksel olarak anma etkinliklerine ev sahipliği yapar, II.Dünya Savaşı kurbanlarının anıtlarına çiçek koyar, gazileri onurlandırır ve tematik sergiler düzenler. Bu yıl kutlamalar karantina kısıtlamaları altında gerçekleşecek.

Zelenskiy: Anma ve Uzlaşma Günü, 9 Mayıs’ın yerine değil, tarihi daha iyi anlamak için kutlanıyor

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Anma ve Uzlaşma Günü’nün ortak bir tarihi daha iyi anlamak ve korumak için kutlandığını vurguladı.

Zelenskiy Telegram kanalında “Bir daha asla” dediğimizde, her şeyden önce, çok özel bir “asla unutulmayacak” demek istiyoruz. Bu nedenle bu Anma ve Uzlaşma Günü birçok ülkede kutlanıyor. Tarihi daha iyi koruyun ve anlayın. Nazizmin mutlak bir kötülük olduğunu asla unutmamak. Ve onu haklı çıkarmaya çalışanlar sadece kınamayı hak ediyor. Ukraynalıların Nazizme karşı onlarca halkla birlikte savaştığını asla unutmayın. Ruslar, Polonyalılar, Belaruslular, Yahudiler, Gürcüler, Ermeniler, İngilizler ile birlikte, Amerikalılar, Fransızlar ve diğerleri. Ve kesinlikle savaşın 76 yıl sonra halkımızın hayatını alması için değil.” diye yazdı.

İkinci Dünya Savaşı’nın insanlık tarihindeki en korkunç savaş olduğunu ve bu nedenle küresel barışı korumak için uluslararası kurumların ve kuralların yaratıldığını hatırlatan Zelenskiy “Ve barışın kolayca yitirildiğini asla unutmamak gerekmektedir. Ve onu tekrar geri getirmek mümkün olduğunda, işte bu gerçek mutluluktur. Hatırlıyoruz. Kazanıyoruz. Ve yaşama değer veriyoruz. İkinci Dünya Savaşı’nda ölenlerin ebedi hatırası! Bir daha asla! ” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com