Ukrayna ve farklı ülkelerin vatandaşlarında emeklilik yaşı ve ortalama yaşam süreleri

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Verkhovna Rada’da birkaç aydır, Ukraynalılar için 2023’ten itibaren emeklilik yaşını her yıl bir ay artırmayı öneren bir yasa tasarısı bulunuyor. Tasarı geçerse, 2035 yılında Ukraynalılar 60 yaşında değil 61 yaşında emekli olabilecekler.

Aynı zamanda, Ukraynalıların ortalama yaşam beklentisi dikkate alındığında, emekli erkekler yaklaşık 8 yıl, kadınlar ise yaklaşık 17 yıl daha yaşıyor. Avrupa ülkelerinde ise bu süre ortalama 20 yıldır.

Ukrayna’da emeklilik yaşı hem erkekler hem de kadınlar için aynı olup 60’dır. Ortalama yaşam beklentisi ise erkeklerde 68, kadınlarda ise 78’dir.

Belarus’da, kadınlar 57 yıl 6 ay’da emekli olurken ortalama 79 yıl 7 ay yaşıyor. Erkekler ise 62 yıl 6 ayda emekli olurken ortalama yaşam süresi neredeyse 70 yıldır.

Komşu Polonya’da kadınlar 60 yaşında, erkekler 65 yaşında emekli oluyor. Ortalama yaşam süresi kadınlarda 82 yıl, erkeklerde ise 74 yıl 6 aydır.

Diğer Avrupa ülkelerinde emeklilik yaşı daha yüksektir, ancak ortalama yaşam süresi de daha yüksektir. Örneğin, Hollanda’da vatandaşlar yaklaşık 66 yaşında emekli oluyor. Aynı zamanda, kadınlar ortalama olarak yaklaşık 83 yıl ve erkekler ise 80’in biraz üzerinde yaşıyor.

Yunanistan, İtalya, İzlanda ve Norveç’te insanlar 67 yaşında emekli oluyorlar. Yunanistan’da erkekler ortalama 78 yıl 7 ay, kadınlar 83 yıl 7 ay yaşıyor. İtalya’da ortalama yaşam süresi kadınlar için yaklaşık 85 yıl ve erkekler için neredeyse 81 yıldır. İzlanda’da kadınlar ortalama olarak yaklaşık 84 yıl, erkekler ise yaklaşık 81 yıl yaşıyor. Norveç’te erkekler 81, kadınlar 84 yaşına kadar yaşıyor.

Avrupa ülkelerinde, en yüksek yaşam beklentisi kadınlarda İspanya’da neredeyse 86 yıl ve erkeklerde İsviçre’de olup neredeyse 82 yıl.

ABD’de, erkekler ve kadınlar 67 yaşında emekli olabilmektedir. Erkekler ortalama 76 yıldan biraz fazla yaşarken, kadınlar neredeyse 81 yıl yaşıyor. Kanada’da emeklilik yaşı 65’tir ve yaşam beklentisi kadınlar için 84 civarında ve erkekler için 80’in biraz üzerindedir.

Çin’de insanlar diğer ülkelere göre daha erken emekli oluyor: kadınlar 50-55 yaşında, erkekler 60 yaşında. Dahası, kadınlar ortalama 80 yıldan fazla yaşıyor ve erkekler neredeyse 75 yıl.

Ukrayna trafik ihlallerini tespit için 20 kamerayı daha hizmete aldı

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com