Ukrayna, Birleşmiş Milletler Sözleşmesini değiştirmeyi teklif ediyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

1945’te imzalanmasından bu yana, BM Şartı beş kez değiştirilmesine rağmen son değişiklik 48 yıl önce olmuştu. Ukrayna’ya göre sözleşmedeki durum ile dünya gerçeği birbiriyle örtüşmemektedir; daimi üyelik ve daimi üye olmayanların hakları konusunda bir değişiklik olmalıdır.

Ukrayna’nın BM Daimi Temsilcisi Sergey Kislitsa genel kurulda yaptığı konuşmada Birleşmiş Milletler sözleşmesinin 1973 yılından beri değişmediğini ve bu nedenle fiili veya hukuki barışı yansıtmadığını belirtti.

1945’te imzalandığından beri, BM Şartının, en son 1973’te olmak üzere beş kez değiştiğini de ekleyen diplomat “21. yüzyıl dünyasının 1973 dünyasıyla kıyaslanamaz olmasına rağmen” değişiklik sürecinin 48 yıl öncesinde durmasına şaşırdığını ifade etti..

Zelenskiy, Erdoğan ile savunma işbirliği ve serbest ticaret bölgesini görüştü

Kislitsa “Dünya haritası çarpıcı bir şekilde değişti ve Sovyetler Birliği gibi yapay oluşumlar geçmişte kaldı. Dünya haritasından kayboldular, ancak hala BM Şartı’ndalar.” dedi.

Bunu fark eden BM Sekreterliği’nin “Üye Devletler değişiklikler üzerinde anlaşmaya varmadığı için” Şart’ın mevcut metninde bulunmayan dili materyallerinde kullanmaya devam ettiğini de vurguladı.

BM Şartı’nın 23. maddesi, Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinin Çin, Fransa, Sovyetler Birliği, Büyük Britanya ve ABD olduğunu belirtir. Rusya ise bu listede yok.
Kislitsa’ya göre, BM Güvenlik Konseyi reformu, daimi üyenin taraf olduğu ihtilafları çözmek için veto hakkının kaldırılmasını da sağlamalı.

Kislitsa, “Ukrayna heyeti veto kullanımını sınırlamaya yönelik tüm girişimleri güçlü bir şekilde destekliyor” dedi.

Investnyani”: Ukrayna’nın yatırımcılara sunduğu vergi ve gümrük avantajları

Ona göre, bu tür kısıtlamalar, bir çatışma nedeniyle tarafsız oy kullanamadığı için, bir daimi üyenin dahil olduğu çatışma ve durumların yanı sıra soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları davalarının Güvenlik Konseyi’nde değerlendirilmesi için de geçerli olmalıdır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com