Türkiye, İngiltere’nin Ukrayna’ya bağışladığı mayın tarama gemisinin Karadeniz’e çıkmasına izin vermeyecek

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye, İngiltere’nin Ukrayna’ya teslim ettiği iki mayın tarama gemisinin Karadeniz’e girmesine izin verdiği yönündeki haberleri yalanladı.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi tarafından yayınlanan mesajda şöyle denildi:

Bazı medya kuruluşlarında yer alan “İngiltere’nin Ukrayna’ya bağışladığı mayın tarama gemilerinin Türk Boğazları’ndan Karadeniz’e geçmesine izin verildiği” iddiası doğru değildir. Türkiye, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik özel askeri operasyonunu derhal “savaş” olarak nitelendirdi ve Montrö Boğazlar Rejimi Sözleşmesi’nin 19. maddesi uyarınca, Boğazları savaşan tarafların (Rusya ve Ukrayna) savaş gemilerine kapattı. Montrö Sözleşmesi’ni 1936’dan bu yana tarafsız ve titizlikle uygulayan Türkiye, Karadeniz’de gerilimin tırmanmasını önlemek için bu savaş boyunca da sarsılmaz kararlılığını ve ilkeli duruşunu sürdürmektedir. İngiltere’nin Ukrayna’ya bağışladığı mayın tarama gemilerinin savaş devam ettiği sürece Türk Boğazlarından Karadeniz’e geçişine izin verilmeyeceği ilgili müttefiklerimize gerektiği gibi bildirildi

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Ukrayna’nın iki İngiliz mayın tarama gemisini alması haberi, Aralık ayında, Ukrayna’nın deniz yeteneklerini güçlendirmekten sorumlu olacak Deniz Kuvvetleri ve Yetenekleri Koalisyonu’nun kurulduğunun duyurulması sırasında öğrenildi.

Koalisyonun bir parçası olarak İngiltere ve Norveç, Kraliyet Donanması’na ait iki Sandown sınıfı mayın tarama gemisinin Ukrayna’ya transfer edildiğini duyurmuştu.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com