Türkiye Büyükelçisi kanal İstanbul’un Ukrayna için yararları ve riskleri hakkında konuştu (video)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna’nın yeni atanan Türkiye Büyükelçisi Vasil Bodnar, Marmara ve Karadeniz’i birbirine bağlayacak yeni İstanbul kanalının inşasının Ukrayna için zorluklar ve avantajlar getirdiğine inanıyor.

“Evropeyskaya Pravda” ile yaptığı röportajda konuşan Bodnar “Bizim için bazı zorluklar ve avantajlar olabilir. LNG tankerlerinin geçişi konusunda anlaşırsak bir avantaj olabilir.” dedi.

Buna ek olarak, ona göre Ukrayna, NATO ve diğer ortak ülkelerin gemilerinin Karadeniz’de daha uzun süre kalabilmesiyle ilgileniyor. Bu, kanal Montrö Sözleşmesine tabi değilse mümkündür.

Aynı zamanda büyükelçi, Montrö sözleşmesinin kanala uygulanıp uygulanmayacağına dair bilgilerin hala “eksik” olduğunu kaydetti. Uluslararası hukuka göre diğer Türk boğazlarıyla ilgili olarak şu anda yürürlükte olan tüm geçiş kurallarının uluslararası hukuka göre bu kanalla ilgili olarak boğazların uluslararası geçiş kurallarının değiştirileceğine şahsen inanmadığını söyledi.

Ukrayna ve Türkiye bir araba satın almanın en pahalı olduğu TOP-10 ülkelerine girdi

Bodnar “Öte yandan… başka riskler de görüyoruz. Rus işgal güçleri bu kanalı kullanacak mı, daha da fazlasını Suriye’ye veya Afrika’ya ihraç edebilecekler mi? Bu da ikili bir soru, ciddi olarak analiz edilmesi gerekiyor. . Hacim ne olacak, çıktı kapasitesi ne olacak?” diye cevabını henüz bilmedikleri soruları da sordu.

Kanalın İstanbul’u daha güvenli hale getirmek için inşa edildiğini de açıklayan Bodnar “Projenin kendisi İstanbul’un güvenliğini artırmayı amaçlıyor, çünkü büyük tonajlı gemilerin, tehlikeli yük taşıyan gemilerin LPG-gaz ile geçişi milyonlarca nüfusa sahip bir şehir için gerçek bir tehdit oluşturuyor. Dolayısıyla proje ekonomik olarak gerçeğe dayanıyor. Büyük bir şehir için tehdit oluşturmayacak çeşitli gemi türlerinin geçişi için ücretli bir güzergah oluşturulacaktır.” dedi.

Ukrayna Rusya’ya nükleer atık gönderimini durduracak: Çernobil’de depolayacak

26 Haziran’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Marmara Denizi ile Karadeniz’i birbirine bağlayacak bir mega proje olan İstanbul Kanalı’nın inşaatını başlattı. İstanbul kanalının inşaatının 6 yılda tamamlanması planlanıyor. Proje maliyetinin yaklaşık 15 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com