Hükümet, Ukrayna’nın Avrupa entegrasyonunu hızlandıracak 17 kararı onayladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

21 Ekim’de Ukrayna Bakanlar Kurulu, Ukrayna-AB zirvesi kararlarını uygulamak ve 8 Aralık 2020’de yapılması planlanan Ortaklık Konseyi toplantısına hazırlanmak için gerekli olan 17 belgeyi onayladı.

Bakanlar kurulu Ukrayna

Başbakan Denis Şmigal, “Bu, vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerinin genişlemesinin yanı sıra sivil toplumun gelişmesine de katkıda bulunacak.” dedi.

Bakanlar Kurulu ayrıca multimodal taşımacılığa ilişkin yasa tasarısını da onayladı. Başbakan “Lojistik, ulaştırma alanında ve genel olarak taşımacılık ile uğraşan işletmelerde çalışan herkes için bu, prosedürleri basitleştirmeye ve bu alandaki tüm düzenleyici boşlukları doldurmaya yardımcı olacak çok olumlu bir adım olacaktır.” dedi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Ukrayna’nın Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonu Başbakanı Olga Stefanishina “Bugün multimodal taşımacılık ve halkla istişare konularında iki önemli yasa tasarısı kabul ettik. Ukrayna yasalarını Avrupa Birliği gümrük yasasına yakınlaştırmak için çalışmaya devam ediyoruz ve ayrıca Ukrayna’nın AB dijital pazarına entegrasyonu için kriptografik bilgi koruma araçlarıyla ilgili teknik düzenlemeleri onayladık.” dedi.

Denis Şmigal, Hükümetin Ukrayna’daki gümrükler vatandaşlar ve işletmeler için şeffaf ve dürüst bir hizmet haline gelene kadar Devlet Gümrük Hizmetinin çalışmalarını iyileştirmeye devam edeceğini belirtti. Görüşmenin ardından Bakanlar Kurulu, gümrüklerdeki tek pencere mekanizmasını geliştirecek bir kararı onayladı.

Şmigal “Gümrük memurlarının tüm eylemleri elektronik sisteme kaydedildiği için bu yolsuzluk fırsatlarının azaltılmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, gümrük servisi ve Devlet Gıda Servisi koordinasyonuyla ilgili kısımda “tek pencere” mekanizmasını geliştiriyoruz.” dedi.

Buna ek olarak, Hükümet toplantısında, Ukrayna ve Moldova Cumhuriyeti’ndeki Sınır Sorunlarında Avrupa Komisyonu Yardım Misyonu’nun (EUBAM) çalışmalarının genişletilmesine karar verildi. Bu sayede Ukrayna gümrük ve sınır hizmetlerinin modernizasyonu devam edecek, gümrük suçları ve kaçakçılıkla mücadele yoğunlaştırılacak ve entegre sınır yönetimi için Avrupa standartları getirilecek.

Olga Stefanishina “Bugün aldığımız kararlar Ortaklık Anlaşması’nın uygulanmasını önemli ölçüde iyileştirecek. Önceki yıllarda geride kaldığımız alanlar var ve bugün ilerleme % 80-90’a ulaşıyor. Bu, önceki aylardaki koordineli ve sistematik çalışmaların şimdiden sonuç verdiğini gösteriyor. Tabii ki, tüm bunlar yüksek siyasi anlaşmalar düzeyinde de belirtiliyor.” diye ekledi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com