SSCB’nin son lideri Gorbaçov Moskova’da öldü

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

SSCB’nin eski lideri Mihail Sergeyeviç Gorbaçov’un 30 Ağustos’ta Moskova Merkez Klinik Hastanesi’nde 92 yaşında hayatını kaybettiği bildirildi.

Gorbaçov, SSCB Komünist Partisi Merkez Komitesi’nin (1985-1991) son (ve en genç) genel sekreteri, SSCB Yüksek Sovyeti Başkanlığı’nın son başkanı (1988-1989) ve ilk doğrudan başkandı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin S-300 füze sistemli bir gemiyi Rusya’ya geçmesinden kaygılı

1985’de 54 yaşındayken iktidara gelen Gorbaçov, ekonomide durgunluk yaşayan ülkeye nefes aldırma amaçlı bir dizi reforma imza atmıştı. Perestroyka’ ve ‘glasnost’ adı verilen yeniden inşa, açıklık ve yapılandırma amaçlı reformlar, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik buhranı durduramamıştı.

Aynı zamanda, SSCB başkanı (15 Mart 1990’dan 25 Aralık 1991’e kadar) ve BDT’nin oluşturulmasına ilişkin Bialowieza Anlaşmalarını izleyen istifasının hemen ardından görev yapan tek kişiydi. Sovyetler Birliği’nin kendisi resmen var olmaktan çıktı.

1990 yılında Nobel Barış Ödülü verilen Gorbaçov, Soğuk Savaş’ı kan dökmeden bitirmiş; ancak Sovyetler Birliği’nin çöküşünü engelleyememişti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

2022’nin başlarında, yani 10 Mayıs’ta Ukrayna’nın ilk cumhurbaşkanı Leonid Kravçuk 89 yaşında ve bundan kısa bir süre önce ise Belarus Verkhovna Rada’nın eski başkanı Stanislav Şuşkeviç‘de 4 Mayıs’ta 88 yaşında Minsk’te ölmüştü. Her ikisi de, SSCB’nin çöküşünü ilan eden 8 Aralık 1991 tarihli Białowieża Anlaşmalarının imzacısıydı. Üçüncüsü ise Nisan 2007’de ölen Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin‘di.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com