Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin S-300 füze sistemli bir gemiyi Rusya’ya geçmesinden kaygılı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: marinetraffic.com

29 Ağustos’ta Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya Savunma Bakanlığı tarafından kiralanan Sparta II gemisi ile S-300 PMU-2 uçaksavar füze sistemlerinin Suriye’den İstanbul Boğazı üzerinden Rusya’ya taşınmasına ilişkin mevcut bilgilerle ilgili olarak Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere’yi davet etti.

Diplomatik servisin mesajına göre , Bakan Yardımcısı Mikola Toçitskyi, Ukrayna tarafının endişelerini Türk büyükelçisine iletti. Türk Büyükelçiliğine, gündeme getirilen konuyla ilgili olarak Ukrayna Dışişleri Bakanlığı’ndan sözlü nota verildi.

Bakanlık “Bakan yardımcısı, Türk büyükelçisinin dikkatini, 20 Temmuz 1936 tarihli Boğazlar Rejimi Sözleşmesi hükümlerine göre, belirtilen geminin amaçları doğrultusunda savaş gemisi tanımına girdiğine çekmiştir. “ dedi.

Ruslar Harkov’u yasaklı misket bombasıyla vurdu – Terekhov

Toçitskiy, Türk tarafından Sparta II gemisinin İstanbul Boğazı’ndan taşıdığı yük ve Türkiye’nin söz konusu anlaşmanın hükümlerini uygulamak ve Rusya-Ukrayna arasındaki gerginliğin daha da tırmanmasını önlemek için aldığı önlemler hakkında resmi bilgi vermesini istedi.

Bakan Yardımcısı, Türk tarafının 28 Şubat 2022 tarihli Karadeniz boğazlarını Rusya-Ukrayna savaşı sırasında Rus savaş gemilerine kapatma kararına sıkı sıkıya bağlı kalacağını umduğunu ifade etti. Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna’nın uluslararası kabul görmüş sınırları içinde egemenliği ve toprak bütünlüğü olduğunu söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

MarineTraffic kaynağından elde edilen verilere göre, Sparta II gemisinin şu anda 27 Ağustos’ta geldiği Rus Novorossiysk (Krasnodar Bölgesi) limanında olduğu belirtilmelidir. Suriye’nin Tartus limanından oraya yedi günde gitti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com