G7 Büyükelçileri Ukrayna’daki yargı reformunu eleştirdi: “Endişe verici ve hayal kırıklığı”

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

G7 büyükelçileri, Ukrayna’daki yargı reformu sürecini “endişe ve hayal kırıklığıyla” izlemeye devam ettiklerini belirten bir bildiri yayınladılar.

G7 büyükelçilerinin AYM kararına yorumu Ukrayna geçmişe dönmemeli

Ukrayna’daki G7 büyükelçileri yayınladığı Twitter mesajında şöyle yazdı:

G7 büyükelçileri Ukrayna’daki yargı reformu sürecini endişeyle izlemeye devam ediyor. Uluslararası ortakların adaylar belirlendikten sonra, Hâkimler Kurulu’nun Yüksek Adalet Konseyi Etik Kurulu adaylarını belirleme şeklinden ötürü hayal kırıklığına uğradılar.

Ukrayna’nın AB Ortaklık Anlaşması’nda ilerlemesi yüzde 58 oranına ulaştı

Önerilen program, bu reformun önemini ve aciliyetini yansıtmamaktadır. Büyükelçiler, uzmanların Yüksek Adalet Konseyi Etik Kurulu’na hızlı bir şekilde aday gösterilmesini sağlamak için Hakimler Kurulu’na ve tüm ortaklara çağrıda bulunmaya devam ediyor.

Büyükelçiler ayrıca 4533 sayılı Yasa Tasarısı konusunda da endişeliler. Anayasa Mahkemesi reformu, Venedik Komisyonu’nun tavsiyeleri doğrultusunda, yeni Anayasa Mahkemesi yargıçlarının şeffaf ve rekabetçi bir şekilde seçilmesini sağlamalıdır.

Ukrayna’daki tüm reformların başarısı ve Ukrayna’daki tüm reformların başarısı için çok önemli olan kapsamlı yargı reformu G7 için en önemli öncelik olmaya devam ediyor. Bu reformların uygulanması, yatırım ortamını ve uluslararası yükümlülükleri yerine getirme kabiliyetini iyileştirecektir.”

Ukrayna’da Akkerman Kalesi’ne Osmanlı tuğrası yerleştirildi

Daha önce, 16 Eylül’de Cumhurbaşkanlığı’nda yargı reformu konulu bir toplantı yapıldı ve bunun sonucunda katılımcılar Hakimler Yüksek Yeterlilik Komisyonu üyesi pozisyonunun belirlenmesi için ortak bir bildiri imzaladılar ve burada bir Etik Kurul ve Rekabet Komisyonu’nun oluşturulmasını tamamlamak için ısrar ettiler.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com