Ukrayna paskalyayı kutluyor: Hristos Voskres

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kırk gün süren büyük orucun devamında, yedi gün daha devam eden yoğun ibadet günleri tamamlandı ve Ortodokslar için diriliş günü geldi. Ukraynalılar devam eden bu karantina günlerinde, Pazar günü Paskalya’yı kutluyor.

Ukraynalılar bugüne, en önemli dini bayramları olan paskalyaya hazırlandılar. İsa’nın çarmıha gerildikten sonraki 3. günde dirilişini kutladıklar güne ulaştılar. Temizliklerini yaptılar. Birbirlerine ikram edip, tokuşturmak için kraşanka (крашанка) adını verdikleri haşlanmış yumurtalarını hazırlayıp, boyadılar.

Fırınlanmış peynirden yapılan Paska (Паска) adını verdikleri özel bir keki de evlerinde hazırladılar.

Ayrıca her yerde görebileceğiniz ve her evde olmazsa olmaz bulunan Ortodoks Hristiyan kültürünün bir parçası olan paskalya ekmekleri Kuliç (кулич) yapıldı ya da satın alındı.

Normal şartlarda sepetlerine haşlanmış yumurtalarını ve paskalya ekmeklerini koyarak kiliseye giden Ukraynalılar, sabaha kadar süren ayin sonrasında sepetlerini kutsatarak eve dönerler ve bizim iftar olarak düşünebileceğimiz büyük kahvaltılarını yaparlardı.

Ukrayna’da karantina nedeniyle geceyarısından sonra kiliselere gidilemedi. Bunun için kiliseler internet üzerinden canlı yayın yaptılar. İnananlar ayine televizyon ya da internet üzerinden uzaktan katıldı.

Ukrayna’da adet olarak paskalya gününde karşılaşan kişiler bizdeki bayram kutlaması gibi sözlü olarak da bunu kutlarlar.

Eve giren, telefonu açan, ilk konuşan kişi geleneksel olarak üç kere “İsa Dirildi!” anlamına gelen Hristos Voskres! (Христос Воскрес!) derken, karşısındaki kişi yine her seferinde “Gerçekten Dirildi!” Voistinu Voskres (Воистину Воскрес!) diye karşılar.

Ukrhaber olarak Ukraynalı dostlarımızın paskalyalarını kutlarız!

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com