Savaş uzarsa Ukrayna’dan göç edenlerin sayısı 5 milyona bile ulaşabilir

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Savaşın başlangıcından bu yana dokuz milyondan fazla Ukraynalı sınır geçti

Ukrayna Ulusal Bilimler Akademisi Demografi ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü direktörü Ella Libanova, savaş devam ederse, Ukrayna’dan giden göçmen sayısının 5 milyon vatandaşa ulaşabileceğini bildirdi.

Libanova “(…) Yurtdışında bulunan 1.2 milyona ek olarak Ukrayna en az 500-600 bin kişiyi daha kaybedebilir. Maksimum göçmen sayısı 5 milyona ulaşabilir. Savaş uzarsa bu senaryo gerçek olur. Böyle bir durumda, sıkıyönetimin sona ermesiyle birlikte erkeklerin Ukraynalı çocuklu kadınların yanına taşınma riski var.” dedi.

Çavuşoğlu: Putin Erdoğan’a, Ukrayna ile “yeni koşullarda” müzakerelere hazır olduğunu söyledi

24 Şubat ile 19 Eylül arasındaki dönemde yaklaşık 8.4 milyon kişinin Ukrayna’yı terk ettiği kaydediliyor. Aynı zaman diliminde 7.2 milyon kişi ise geri giriş yaptı.Şu anda Ukrayna’dan 1.2 milyon kişi yurtdışında bulunuyor.

Demografi ve Sosyal Araştırmalar Enstitüsü müdürü yurtdışına çıkanlarla ilgili olarak “Çocuklu kadınların yanı sıra, büyük çoğunluğu, küçük sınır trafiği, iş gezileri, tatiller, savaşın ilk günlerinde yabancıların ayrılması, sübvansiyonlu araba ithalatı amacıyla sınır geçişleri vb.” şeklinde bir tanımlama yaptı.

Ukraynalıların önemli bir bölümünün çocuk olduğunu tekrar vurgulayan Libanova “bu göçmen dalgası bir yıldan fazla Avrupa’da kalırsa, çoğunluğun eve dönmeme ihitmali vardır” diyerek “Avrupa Ukrayna’dan daha hızlı yaşlanıyor ve bu yaşlanmayı göçmenlerle telafi ediyor.” diye ekledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com