Rusya Federasyonu’na sınırı olan son AB ülkesi Polonya da Rus plakalı araçlara girişleri kapatıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Bloomberg: Danimarka ve Hollanda, Ukrayna'nın AB üyeliği adaylığına karşı

Rusya’da kayıtlı araçların Polonya’ya giriş hakkı olmayacak. Polonya hükümeti, sınırlarını Rus plakalı araçlara kapattığını duyurdu. Yasak, 17 Eylül saat 00.00’dan itibaren geçerli olacak.

Polonya İçişleri Bakanı Mariusz Kaminski tarafından belirtilen ve Niezalezna.pl haberine göre yasağın hem Rusya’da yaşayanlar hem de Rus plakalı araçlarla seyahat eden diğer ülke vatandaşları için geçerli olduğunu belirtti .
Kaminski “Tek bir Rus arabası bile Polonya’ya girmeyecek. Sayın beyler, bu, hem ticari amaçlarla kullanılanlar hem de özel amaçlarla kullanılan tüm arabalar için geçerlidir” dedi.

Kaminski “Rusya’da kayıtlı bir arabanın Polonya’ya girme hakkı olmadığını” da sözlerine ekledi.

17 Eylül Pazar gününden itibaren Polonya sınır kapılarında görünecek olan Rusya’ya kayıtlı ve Rus plakalı araçlar, Rusya veya başka bir ülke fark etmeksizin geldikleri AB üyesi olmayan ülkeye iade edilecek. Bu tür işlemler, aracın sürücüsü Rusya Federasyonu vatandaşı olmasa bile gerçekleştirilecektir.

Rus plakalı araçların giriş yasağı

17 Eylül Pazar gününden itibaren Polonya sınır kapılarında görünecek olan Rusya’ya kayıtlı ve Rus plakalı araçlar, sürücüsünün Rusya veya başka bir ülke vatandaşı olması fark etmeksizin geldikleri AB üyesi olmayan ülkeye iade edilecek.

5 Eylül 2023’te Alman gümrüğü, ülkeye girişte Rus plakalı araçlara el koymaya başladı. Bu bağlamda Almanya’daki Rusya Büyükelçiliği, vatandaşlarına Rus plakalı araçlara binmemelerini ve ithal etmemelerini tavsiye ediyor. Ruslar, arabaları “kişisel kullanım veya transit amaçlı” ithal ettiklerini iddia ediyor, ancak Alman gümrüğü hala arabalara el koyuyor.

10 Eylül 2023’te Avrupa Komisyonu, saldırgan ülke vatandaşlarının Rusya Federasyonu’na kayıtlı kişisel araçlarla AB ülkelerine girmesinin yasak olduğunu doğruladı. Ayrıca Rusların, Rusya’dan AB ülkelerine ithalatı yasak olan eşyaları da yanlarında getirmeleri geçici olarak yasaklanıyor.

12 Eylül 2023’te Litvanya ve Letonya gümrük yetkilileri, saldırganın topraklarında kayıtlı arabalara el koyacaklarını duyurdu. Litvanya İçişleri Bakanlığı başkanı Agne Bilotaite’nin bildirdiğine göre, araca el konulması, Avrupa Komisyonu’nun Rusya’dan AB’ye ithalatı yasaklanan maddelere ilişkin tavsiyeleri çerçevesinde gerçekleştirilecek. Sahiplerinin, aracın Kaliningrad bölgesine gittiğini doğrulayan belgeleri ibraz ettiği araçlar için istisnalar geçerli olacak.

13 Eylül 2023’te Estonya da Rus plakalı araçların giriş yasağına katıldı.

15 Eylül 2023’te Baltık ülkelerinin ardından Finlandiya da sınırını Rus plakalı araçlara kapatacağını duyurdu. Rusya’da kayıtlı ve kapasitesi 10 kişiden az olan araçlar artık Finlandiya sınırını geçemeyecek.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram ve https://whatsapp.com/channel/0029Va3Kg0eFy72AMbDV7R3m WhatsApp kanallarımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com