Ukrayna, yedek parçalar için ABD’den kamyon boyutlarında 3D yazıcılar aldı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: Pentagon basın servisi

Amerika Birleşik Devletleri, savaş alanındaki ekipmanlar için yedek parça basabilen endüstriyel düzeydeki 3D yazıcıları Ukrayna’ya devretti. Amerika’nın Sesi’nin haberine göre bu, Tedarik ve Sürdürmeden Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı William LaPlante tarafından belirtildi.

Ekipmanın teslimatı Ağustos ayında gerçekleşti ve Ukraynalılar geçen hafta bu yazıcıların kullanımına ilişkin eğitimi tamamladı.

LaPlante “Ukraynalıların eğitimlerini tamamladıkları şey, tüm parçaları basabilecekleri kamyon büyüklüğünde bir yazıcı” dedi.

Ukrayna için 3D yazıcılar: faydası nedir?

Bu yazıcılar “bir şeyleri tamamen değiştiriyor” diyerek süreci hızlandırdıkları ve yeni olasılıklar açtıklarını belirten LaPlante “3D baskıyla harika şeyler yapabilirsiniz, bunun tek nedeni hız değil. Normalde yapamayacağınız parçaları bile yapabilirsiniz.” diye ekledi.

LaPlante, tam ölçekli savaşın başlamasından sonra Ukraynalıların bağımsız olarak 3D yedek parça basmaya başladığını söyledi. Bununla ilgili herhangi bir iznin olmadığını ancak müttefik ülkelerin bu durumda Ukrayna’ya yardım ettiğini ima etti.

LaPlante, “Başlangıçta Ukraynalılar teknik veri paketleri olmadan kendi 3-boyutlu parçalarını basıyorlardı. Biliyorsunuz, dedikleri gibi, ülkeniz varoluşsal bir saldırı altındayken fikri mülkiyet kanunları çok az önem taşıyor” diye ekledi.

ABD ve diğer ülkelerin “bununla ilgilendiğini” ve artık tüm teknik veri paketlerinin Ukrayna tarafının elinde olduğunu söyledi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com