Avrupa Komisyonu Polonya, Macaristan ve Slovakya’yı Ukrayna tahılı konusunda yapıcı olmaya çağırıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Politico: Ukrayna'nın AB üyeliği Türkiye'nin bloğa katılmasını engelleyecek

Avrupa Komisyonu, Avrupa Komisyonu’nun yasağı Avrupa düzeyinde kaldırma kararına rağmen Ukrayna’dan tahıl ithalatını yasaklamaya devam edeceklerini tek taraflı olarak açıklayan Polonya, Macaristan ve Slovakya’ya yapıcı olma çağrısında bulundu.

Avrupa Komisyonu sözcüsü yaptığı açıklamada “Bazı üye devletlerin tek taraflı tedbirlere (Ukrayna’dan tahıl ithalatının yasaklanmasına ilişkin) ilişkin duyurularını biliyoruz. Artık tüm ülkelerin uzlaşma ruhuyla çalışması ve yapıcı bir şekilde etkileşimde bulunması önemlidir” dedi.

Polonya, Slovakya ve Macaristan Cuma günü Avrupa Komisyonu’nun kararına rağmen Ukrayna tahıl ithalatına yönelik kendi kısıtlamalarını sürdüreceklerini duyurmuştu.

Avrupa Komisyonu sözcüsü, “Artık yakın zamanda çalıştığını duyurduğumuz yeni sistemi uygulamaya odaklandık” dedi ve Pazartesi günü ilgili tüm AB ülkelerinin temsilcileriyle yapılacak bir toplantının, konuyu tartışmaya devam etme fırsatı sağlayacağını da sözlerine ekledi.

Bildirildiği üzere Mayıs 2023’te Avrupa Komisyonu bu ülkelerin ısrarı üzerine Ukrayna’dan Bulgaristan, Macaristan, Polonya, Slovakya ve Romanya’ya buğday, mısır, kolza tohumu ve ayçiçeği ithalatını yasaklamıştı. 5 Haziran’da yasak 15 Eylül 2023’e kadar uzatıldı.

15 Eylül’de Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin Ukrayna’nın tahıl ihracatına yönelik geçici kısıtlamaları beş komşu ülkeye genişletmeyeceğini duyurdu.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram ve https://whatsapp.com/channel/0029Va3Kg0eFy72AMbDV7R3m WhatsApp kanallarımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com