Kliçko: Kiev halkını başkentin yöneticisini seçme hakkından mahrum etmek istiyorlar

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev belediye başkanı Vitaliy Kliçko’ya göre, Verkhovna Rada tarafından değerlendirilmek üzere sunulan başkentle ilgili tasarının amacı, Kiev halkını şehrin kendi idarecisini seçme hakkından mahrum etmek.

Basına bir açıklama yapan Kliçko “İlk okumadan sonra bu yasa tasarısına dair 900 değişiklik sunuldu. Üzerinde çok yorum var. Ve unutmayalım ki bu yasa tasarısının temel amacı tek bir şey: yukarıdan kimseye itaat etmeyen Kliçko’yu ortadan kaldırmak. Defalarca beni seçen ve şehrimizdeki değişiklikleri somutlaştırmakla görevlendiren Kiev halkına tabi olduğumu belirttim ve Kiev’de yerel özyönetim olması gerektiğine ikna oldum. Çünkü sorun sadece isimde de değil; sorun şu ki, Kiev halkını başkentin gücünü seçme hakkından mahrum etmek istiyorlar.” diye vurguladı.

Belediye başkanının ve Kiev şehir devlet idaresi başkanının görevlerinin bölünmesi fikrinin Ukrayna Anayasası’nın ihlali olduğunu ve Anayasa Mahkemesi’nin bu konuda zaten karar verdiğini kaydeden Kliçko “Bu kimseye yakışmaz. Bu nedenle, Kliçko’nun şehri böyle bir Cizvit tarzında yönetmesini engellemek için Verkhovna Rada aracılığıyla mümkün olan her şeyi yapıyorlar.” dedi.

Klitschko, başkente ilişkin yasa taslağının ancak ilgili Avrupa kurumlarının sonuçları ve uzman değerlendirmesi alındıktan sonra kabul edilmesi gerektiğini de kaydederek “Kabul etmeye çalıştıkları bu yasa tasarısının öncelikle Venedik Komisyonu’ndan, Avrupa Konseyi’nden bilirkişi değerlendirmesi alması gerektiğine inanıyorum. Çünkü demokrasinin temel ilkelerine uygun olmalı, belirli bir siyasi gücün arzularına değil.” diyerek sözlerini bitirdi.

Ukrayna’da nüfus sayımı 2023 yılında yapılacak

Bilgi: Ukrayna’da sadece Kiev şehri özelinde belediye başkanı ve vali (şehir devlet idaresi başkanı) diye bir ayrım olup, bu iki görev seçimle göreve gelen belediye başkanında toplanmaktadır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com