Rusya, Birleşmiş Milletleri “tahıl anlaşmasından” çekilmekle tehdit etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Rusya, Birleşmiş Milletleri "tahıl anlaşmasından" çekilmekle tehdit etti

Tahıl anlaşması tehdit altında: Rusya, ihracatın devam etmesi şartlarını BM’ye gönderdi, Ukrayna dünyadan şantaja yanıt vermesini istedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba Rusya Federasyonu’nun, süresi Kasım ayında sona erecek olan Ukrayna limanlarının engelini kaldırma girişiminden olası bir çıkışla ilgili açıklamalarına yanıt verdi.

Rusya’nın “tahıl anlaşmasından” çekilmekle tehdit ederek “Açlık Oyunları”na tekrar başladığını vurgulayan Kuleba, “Rusya tam olarak bizim uyardığımız şeyi yapıyor: Açlık Oyunlarına devam etmek ve Karadeniz Tahıl Girişimi’ni tehdit etmek” dedi.

Aynı zamanda, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Moskova’dan anlaşmadan çekilme niyetine ilişkin sinyallerin ardından uluslararası toplumu Rusya’nın Karadeniz’den geçen “tahıl koridorunu” bozmasını önlemeye çağırarak “Rusya tam da bizim uyardığımızı yapıyor… Afrika, Asya ve Ortadoğu’daki her ailenin bilmesini isterim: Ukrayna herhangi bir ek şart öne sürmüyor, biz sadece koridorun işlemeye devam etmesini istiyoruz. Tahıl koridorunu korumanın zamanı geldi. Tüm ülkeleri ve kuruluşları Moskova’ya net bir sinyal göndermeye çağırıyorum: şantaj sona ermeli, Rusya’nın milyonlarca insanın hayatını tehlikeye atmasına izin verilmeyecek. Çağrım özellikle Ukrayna’dan tahıla bağımlı olan ülkelere yöneliktir ” dedi.

Ukrayna’da ısıtma sezonunda dairelerdeki yeni minimum sıcaklık 16 dereceye düşürüldü

Bir gün önce, Rusya Federasyonu’nun BM’ye, yerine getirilmemesi durumunda Ukrayna’dan tahıl ihracatına ilişkin anlaşmadan çekilme tehdidinde bulunduğu bir talep listesi gönderdiği biliniyordu.

Temmuz ayında BM ve Türkiye’nin arabuluculuğuyla Ukrayna’nın Rusya’nın işgalinden bu yana kapalı olan Karadeniz limanlarından tahıl ihracatını engellemesine izin veren bir anlaşmanın imzalandığını hatırlatırız. Bunun yerine Moskova, kendi tahıl ve gübre ihracatı için garanti aldı.

Anlaşma, küresel bir gıda krizinin önlenmesine yardımcı oldu, ancak Rusya, gübre ve gıda satmakta hala zorluklarla karşı karşıya olduğunu söyleyerek, uygulamadan defalarca şikayet etti.

“Tahıl anlaşması” Kasım ayında sona eriyor ve o tarihten önce uzatılması gerekiyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com