Stoltenberg: Ukrayna, hava savunmasında İran dronlarına karşı 4 HAWK kurulumu ve yüzlerce “karıştırıcı” alacak

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: Vikipedi

NATO ülkelerinin savunma bakanları toplantısının ardından açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İspanya’nın, Ukrayna’nın hava savunma ihtiyaçları için dört adet MIM-23 HAWK orta menzilli uçaksavar füze sistemi sağlayacağını belirtti.

Stoltenberg “İspanya’nın bugün Ukrayna’nın hava savunmasını güçlendirmek için dört HAWK fırlatıcı sağlayacağına dair duyurusunu memnuniyetle karşılıyorum. Bu, diğer müttefiklerin son birkaç gün içinde sağladıklarına ek olacak.” dedi.

Stoltenberg ayrıca, NATO’nun kapsamlı yardım paketinin bir parçası olarak yakıt, kışlık giysiler ve ilaçlara ek olarak Ukrayna’ya yakında insansız hava araçlarına karşı ekipman sağlanacağını söyledi.

Genel Sekretere göre, Ukraynalıları ve kritik altyapıyı korumak için “Rus ve İran yapımı dronları devre dışı bırakmaya yardımcı olabilecek yüzlerce drone bozucu” sağlanacak.

Ayrıca örgütün başkanı, NATO müttefiklerinin Nükleer Planlama Grubu’nun başka bir toplantısını daha gerçekleştirdiklerini ve NATO’nun önümüzdeki hafta başlayacak olan ve uzun süredir planlanmış olan Steadfast Noon nükleer caydırıcılık tatbikatı hakkında güncel bilgiler aldıklarını söyledi.

Alman IRIS-T hava savunma sistemleri Ukrayna’ya geldi, Amerikan “Nasams” bekleniyor

Stoltenberg, bunların NATO’nun nükleer potansiyelinin güvenliğini, güvenilirliğini ve etkinliğini sağlamak için tasarlanmış yıllık düzenli tatbikatlar olduğunu vurgulayarak “Nükleer konularda istişare ve koordinasyona devam etmemiz önemli. Başkan Putin’in nükleer söylemi tehlikeli ve sorumsuz. Bu tehditleri ciddiye alıyoruz. Ve teyakkuzdayız. Yılmayacağız. Çatışmanın doğası ve ciddi sonuçları var.” dedi.

İttifak üyesi ülkeler, sanayiye uzun vadeli siparişlerle NATO savunma planlama sürecini kullanarak silah ve teçhizat stoklarını artırmaya da karar verdiler.

Ek olarak, Stoltenberg’in belirttiğine göre, Kuzey Akım gaz boru hattının sabote edilmesinden sonra kritik altyapıyı korumaya yönelik diğer adımlar da tartışıldı.

Buna karşılık, Ukrayna Savunma Bakanı Aleksey Reznikov, Twitter’da İspanya’ya hava savunma teçhizatı sağladığı için teşekkür etti ve ayrıca “daha fazla HAWK’ın yolda olduğunu” belirtti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com