Politico: AB’ye göre Putin yeni saldırılara hazırlanıyor, birkaç senaryo var

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Politico: AB'ye göre Putin yeni saldırılara hazırlanıyor, birkaç senaryo var

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in amacı, Rusya’nın savaş alanında kaybetmeden önce Batı desteğini aşındırmak ve Ukrayna’nın müttefikleri arasındaki anlaşmazlıkları alevlendirmek mi?

Politico gazetesinde yazılan bir makaleye göre Batılı liderler, lideri daha az öngörülebilir hale gelen Rusya için planlar yapıyor.

Avrupa’daki ABD kuvvetlerinin eski komutanı Ben Hodges, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin dönüşü olmayan bir noktaya ulaştığına ve güvenle zafere doğru gittiğine inanıyor. Bu nedenle müttefikler sakin kalmalı ve Ukrayna’yı desteklemeye devam etmeli ve NATO her türlü senaryoya hazır olmalıdır.

Putin bundan sonra ne yapabilir?

Ukrayna sivillerine yönelik terör

Olası senaryolar arasında, yayın, özellikle kış yaklaşırken tehlikeli olan sivil halkın ve altyapının yoğun şekilde bombalanmasının devam etmesidir.

Bu, özellikle, vahşiliğiyle tanınan Sergey Surovikin’in Ukrayna’daki Rus kuvvetlerinin komutanı olarak atanmasıyla kanıtlanmıştır.

Ukrayna’nın tüm bir bölgeyi seyir füzesi ve balistik füze saldırılarından koruyabilecek sistemlere ihtiyacı var, ancak bu seçenek askeri açıdan zor ve çok pahalı. Uzmanlar, daha fazla sisteme sahip olsa bile, Ukrayna liderliğinin hangi şehirlerin, ilçelerin ve nesnelerin korunmasına öncelik vermesi gerektiğini söylüyor.

Avrupa’da sabotaj

Rusya muhtemelen NATO ülkelerinin altyapısını gizlice yok etmeye devam edecek. Bunlar, son Kuzey Akım saldırısına benzer eylemler veya Alman demiryolu kablolarına verilen hasar olabilir.

Ulusal makamlar karada ve denizde devriyeleri artırabilir, böylece caydırıcılığı artırabilir, ancak o zaman bile her şeyi kontrol etmek imkansızdır. Yayına göre, başka bir külfetli boyut ise siber tehdit.

Bu tür “hibrit” saldırılar, sonunda NATO anlaşmasının müttefiklerden birine yapılan bir saldırının herkese yapılmış olduğunu belirten beşinci maddesinin uygulanmasına yol açabilir.

Zaman kazanmak

Putin riskleri artırıyor gibi görünse de uzmanlar, soğuk havanın çatışmanın dinamiklerini değiştireceğini ve Batı’nın sonunda Ukrayna’yı silahlandırmak ve finanse etmekten bıkacağını umarak zaman kazanmaya çalıştığını söylüyor.

Putin, sadece Rus askerlerinin cesetleri karşılığında da olsa zaman kazanmaya çalışıyor.

Kıyamet tehditleri

Ayrıca, yakın zamana kadar düşünülemez görünen bir kavram olan nükleer savaş olasılığı da var.

Uzmanlar, nükleer silahların Moskova için en az olası seçenek olmaya devam ettiği konusunda uyarıyorlar.

Bunun yerine, yetkililere ve uzmanlara göre nükleer retorik, hem Ukrayna’daki hem de Kiev’i destekleyen NATO ülkelerindeki insanları korkutmayı amaçlayan bir yıldırma taktiği sunuyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com