BM Genel Kurulu, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün gözetilmesine ilişkin bir kararı kabul etti.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
BM Genel Kurulu, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün gözetilmesine ilişkin bir kararı kabul etti.

BM Genel Kurulu , Rusya Federasyonu’nun Ukrayna’nın Donetsk, Lugansk, Herson ve Zaporoje bölgelerinin geçici olarak işgal edilen bölgelerini ilhak etme girişimini de kınayan, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün gözetilmesine ilişkin bir kararı kabul etti.

Kararda, ülkelere geçen ayın sonunda yapılan sözde referandumların ardından Rusya’nın Ukrayna’nın dört bölgesi üzerinde hak iddialarını tanımama çağrısında bulunuldu.

BM Şartı’nın “ilkelerini koruyan” kararda, Ukrayna’nın saldırganlık sonucunda, toprak bütünlüğünün, egemenliğinin ve siyasi bağımsızlığının ihlal edilerek Donetsk, Herson, Lugansk ve Zaporoje bölgelerinin geçici olarak Rusya tarafından işgal edildiği belirtiliyor.

Genel Kurul, Rusya’nın ilhak girişimiyle ilgili olarak Güvenlik Konseyi’nde veto kullanmasının neden olduğu tartışmaya ilişkin otomatik olarak bir karar aldı.

Yaklaşık 70 ülke kararı birlikte yazdı. Bunlar arasında Ukrayna, tüm AB ülkeleri, Avustralya, Gürcistan, Kore Cumhuriyeti, Moldova, Karadağ, Kamboçya, Büyük Britanya, Myanmar, Latin Amerika ve Pasifik bölgesindeki bir dizi ülke bulunmaktadır.

Meclis tarafından kabul edilen karar, tüm devletlere, BM’ye ve uluslararası kuruluşlara Rusya’nın ilhak iddialarından hiçbirini tanımama çağrısında bulunuyor ve ilhak talebinin derhal iptal edilmesini talep ediyor. Karar, Genel Sekreter ve Üye Devletlerin diyalog, müzakereler ve arabuluculuk yoluyla barış arayışında mevcut durumu azaltmak için devam eden çabalarını memnuniyetle karşılar ve “güçlü desteğini ifade etmektedir”.

Genel Kurul salonundan yapılan yayına göre, 193 katılımcıdan 143’ü lehte oy kullanırken, 35 ülke çekimser kaldı (Cezayir, Ermenistan, Bolivya, Burundi, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çin, Kongo, Küba, Eritre, Esvatini (Swaziland), Etiyopya, Gine, Honduras, Hindistan, Kazakistan, Kırgızistan, Laos, Lesoto, Mali, Moğolistan, Mozambik, Namibya, Pakistan, Güney Afrika, Güney Sudan, Sri Lanka, Sudan, Tacikistan, Tayland, Togo, Uganda, Tanzanya, Özbekistan, Vietnam, Zimbabve).

Beş ülke ise karşı oy kullandı (Beyaz Rusya, Kuzey Kore, Nikaragua, Rusya ve Suriye).

Zelenskiy, BM Genel Kurulu’nun Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ilişkin kararını memnuniyetle karşıladı

Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ilişkin BM Genel Kurulu kararına oy veren devletlere teşekkür etti.

Zelenskiy Twitter mesajında “BM Genel Kurulu’nunUkrayna’nın toprak bütünlüğü: BM Sözleşmesi ilkelerinin korunması” tarihi kararını destekleyen 143 devletin tümüne teşekkür ederiz. Dünya sözünü söyledi: Rusya’nın ilhak girişimi değersizdir ve asla olmayacaktır. Özgür uluslar tarafından tanındı. Ukrayna tüm topraklarını geri alacak!” diye yazdı.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com