Ukraynalıların sadece yüzde 43’ü savaş durmazsa Ukrayna’da bir gelecek planlıyor (anket)

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukraynalıların sadece yüzde 43'ü savaş durmazsa Ukrayna'da bir gelecek planlıyor (anket)

Rusya ile savaşın devam etmesiyle ilgili belirsizliğin devam etmesi durumunda, Ukraynalıların sadece %42.9’u çocuklarının ve torunlarının geleceğinin Ukrayna’da devam etmesini planlanıyor.

Sosyo-Ekonomik Araştırmalar Merkezi tarafından Kiev Uluslararası Sosyoloji Enstitüsü’ne yaptırılan bir anketin sonuçlarına göre Ukraynalıların sadece %54.7’si ateşkes, ateşkes imzalanması ve savaşın daha sonraya ertelenmesi durumunda Ukrayna’da çocuklarının ve torunlarının geleceğini planlıyor ve hazırlıklarına devam ediyor.

Zelenskiy, yatırımcıları Ukrayna ile uzun vadeli işbirliğine çağırdı

Rusya’da demokratik bir iktidar değişikliği sonucu savaş durursa, Ukraynalıların %76.8’i çocuklarının ve torunlarının geleceğini Ukrayna’da planlamayı kabul ediyor.

Rusya Federasyonu’nun teslim olması ve tamamen silahsızlandırılması sonucuyla savaş durursa, katılımcıların %84.5’i torunlarının Ukrayna’daki yaşamını planlayacak.

Ancak, savaşın sona ermesi ve Ukrayna’nın NATO’ya girmesi veya dünyanın önde gelen ülkelerinden daha önemli güvenlik garantilerinin alınması durumunda bile, ankete katılanların sadece %85.1’i bu tür planları açıkladı.

Aynı zamanda, Ukraynalıların %1.8’i açık bir şekilde çocuklarının veya torunlarının her koşulda Ukrayna’dan ayrılmasını sağlamayı planladıklarını belirtti.

KIIS ayrıca kadınların erkeklerden biraz daha yüksek güvenlik gereksinimlerine sahip olduğunu belirtiyor. Özellikle ateşkes durumunda erkeklerin %57.1’i Ukrayna’da çocuklarının veya torunlarının geleceğini planlamayı kabul ederken, bu oran kadınların %52.7’si şeklindedir.

Ayrıca, ankete katılanlar ne kadar batıda yaşarlarsa, tehlike ile Ukrayna’da gelecek planlaması arasındaki bağlantıyı o kadar az görüyorlar. Böylece, savaş devam ederse, ülkenin doğusundakilerin yüzde 34,8’i, güneyde yaşayanların yüzde 38,8’i, orta ve kuzey bölgelerinde yaşayanların yüzde 44,6’sı ve batı Ukrayna’da yaşayanların yüzde 48,5’i geleceklerini planlıyor. Ukrayna’da çocuklar ve torunlar.

Ivano-Frankivsk’de sokakta Rusça şarkı söylemek yasaklandı

Doğu Ukrayna sakinleri arasında, olayların gelişimine bakılmaksızın yurtdışındaki çocukların ve torunların geleceğini planlama arzusu belirgin şekilde daha yüksektir: %4,3’ü böyle bir niyet beyan etmiştir. Bu aynı zamanda güneylilerin %1,8’i, merkezde oturanların %1,5’i ve ülkenin batısındakilerin %1’i tarafından da söylenmektedir.

Çalışma 3-18 Mayıs tarihleri arasında yapıldı. Rastgele bir cep telefonu numarası örneğine dayanarak, Ukrayna’nın tüm bölgelerinde (Kırım Özerk Cumhuriyeti hariç) yaşayan 18 yaş ve üstü 2.000 katılımcıya anket yapıldı. İstatistiksel örnekleme hatası %2,4’ü geçmez.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com