Biden, Zelenskiy’nin saldırıyla ilgili uyarıları dikkate almadığını söyledi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy’nin 24 Şubat saldırısının arifesinde Rusya’nın ülkesini işgal edeceği yönündeki uyarıları dikkate almadığını söyledi. Kiev ise öyle düşünmüyor.

Los Angeles’taki siyasi bir bağış kampanyası sırasında konuşan Biden “Birçok insanın abarttığımı düşündüğünü biliyorum, ama biliyordum ve sınırı geçme niyetinde olduğunu doğrulayacak verilerimiz vardı. Hiç şüphe yoktu. Zelenskiy ve birçok insan bunu duymak istemedi.” dedi.

Ukraynalıların sadece yüzde 43’ü savaş durmazsa Ukrayna’da bir gelecek planlıyor (anket)

ABD başkanı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in geniş çaplı bir işgal olasılığının çok uzak göründüğünü kabul ederek, “Bunu neden duymak istemediklerini anlıyorum” dedi. Biden, Putin’i Ukrayna’nın “sadece ulusun kültürünü değil aynı zamanda kültürünü de yok etmeye çalışmakla” suçladı ve Rus liderin başkent Kiev’i “Rusya Ana’nın ikametgahı” olarak gördüğünü söyledi.

Cumhurbaşkanlığı Ofisi başkanının danışmanı Mikhail Podolyak Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Kiev’in Rusya’nın çeşitli genişleme senaryoları geliştirdiğinden haberdar olduğunu söyledi.

Podolyak Vladimir Zelenskiy, yüksek kaliteli istihbarata dayalı olarak her zaman masada ilgili analistlere sahipti. Başkan ayrıca ortaklarımızın tüm sözlerine ve uyarılarına dikkatle yanıt verdi. Soru her zaman işgalin kapsamının ne olacağıydı? 24 Şubat, ortaklarımız da dahil olmak üzere birçok ülkeyi şok etti.

Ukrayna, Rusların niyetlerini anladı, bunun için hazırlanan şu veya bu saldırgan senaryoyu bekliyordu. Bu, orijinal Rus planlarını keskin bir şekilde bozdu.

Bloomberg: Danimarka ve Hollanda, Ukrayna’nın AB üyeliği adaylığına karşı

Ama önemli olan hükümetin askeri raylar üzerinde yeniden inşa edilme hızı ve ülkemizin şoktan neredeyse hızlı bir şekilde çıkması. Ve son olarak anahtar, bence Kilit ülkeler Rusya Federasyonu’nun militarist iştahlarını, onları iyi tanıyarak engelleyemediyse 100 günden fazla süredir çok daha becerikli bir rakibe karşı tam teşekküllü bir savaşta mücadele eden bir ülkeyi suçlamanın anlamı yok. “ diye yazdı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com