Bloomberg: Danimarka ve Hollanda, Ukrayna’nın AB üyeliği adaylığına karşı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Bloomberg: Danimarka ve Hollanda, Ukrayna'nın AB üyeliği adaylığına karşı

Hollanda ve Danimarka, Ukrayna’ya AB üyeliği için aday statüsü verilmesine karşı çıkıyor.

Bloomberg’in gördüğü diplomatik notta, Danimarka, Ukrayna’nın demokrasiyi, hukukun üstünlüğünü, insan haklarını, azınlıklara saygı gösterilmesini ve korunmasını garanti eden kurumların istikrarına ilişkin kriterleri yeterince karşılamadığını belirtti. Kiev’in tüm bu alanlarda ilerleme kaydedebilmesi için “yasal ve kurumsal çerçevesini temelden iyileştirmesi” gerekiyor.

Danimarka, Ukrayna’nın kendisini AB üyeliğine adamaya ve verimli bir pazar ekonomisi yaratmaya veya tek pazarda rekabetçi olmaya hazır olduğunun “genel olarak çok erken bir aşamasında” olduğuna inanıyor.

Avrupa Parlamentosu, Ukrayna’ya AB üyeliği için aday statüsü verilmesini tavsiye etti

Bloomberg, geçen yılki Uluslararası Şeffaflık Derecelendirmesinde Ukrayna’nın 180 ülke arasında 122. sırada yer aldığını belirtti.

İtalya dahil çoğu ülke ise başvuruyu desteklemektedir. Görüşmelere aşina olan yetkililere göre ülkeler, özellikle Polonya, Litvanya ve İrlanda, AB liderlerinin net bir sonuca karar vermesini ve aday statüsü vermesini istiyor. Estonya ise Ukrayna’ya umut verilmesi gerektiğini kaydetti.

Daha önce ne oldu: Avrupa ve Avrupa-Atlantik Entegrasyonundan Sorumlu Başbakan Yardımcısı Olga Stefanişina, üç AB ülkesinin Ukrayna’ya aday üyelik statüsü verilmesine karşı olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu, büyük olasılıkla, 17 Haziran’da Ukrayna, Moldova ve Gürcistan’ın AB adaylığına ilişkin bir taslak sonucu değerlendirecek. Siyasi açıdan hassas konularda, Brüksel’in öncelikle en güçlü üye devletlerle hangi karara oy verecekleri konusunda anlaşmaya varması gerekiyor.

ukrhaber.com

Caner Cangül

Endüstri Mühendisi. Internet teknolojileri ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin teknik sorumluluğu ve yönetimi yanında editörlük ve çevirmenlik yapmaktadır. 8 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: caner@ukrhaber.com