Savaş sebebiyle, Ukrayna’da gelecek yılki hasatın yüzde 40 düşmesi bekleniyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Savaş sebebiyle, Ukrayna'da gelecek yılki hasatın yüzde 40 düşmesi bekleniyor

2023’te Ukrayna’da hasatın yaklaşık %35-40 oranında azalması bekleniyor. Ukrayna, ekilebilir arazisinin dörtte birini şimdiden kaybetti.

Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakan Yardımcısı Taras Visotskiy CNN’e yaptığı yorumda “Ekilebilir arazinin %25’ini kaybettik. Hacim olarak tabii ki daha fazla. Hasatın önceki yıllara göre yaklaşık %35-40 daha az olmasını bekliyoruz. Yani yaklaşık 30 milyon ton daha az bir hasat” dedi.

Ivano-Frankivsk’de sokakta Rusça şarkı söylemek yasaklandı

Ayrıca Rusya’nın, işgal altındaki topraklardan yaklaşık 500.000 ton tahılı çalıp Kırım’a götürdüğünü belirtti.

Visotskiy, Rusya Federasyonu’nun Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov‘un Ukrayna’yı, iddiaya göre tahıl ihraç etmeyi imkansız hale getiren Karadeniz limanlarının sularını mayınlamakla suçlayan sözlerini de yalanladı.

Sorunun Ukrayna’da kaynaklı olmadığını, Rus gemileri sebebiyle olduğunu vurguladı. Ukrayna uluslararası ortaklardan garanti alana kadar, limanlardan tahıl ihracatının imkansız olacağını kaydetti.

Visotskiy, Ukrayna’nın uluslararası gıda güvenliği açısından gerekli gıdayı sağlamak için tüm yükümlülüklerini yerine getirmeye hazır olduğunu vurgulayarak “Öyleyse mesele çok açık: Rusya savaşı durdurmalı.” diye özetledi.

Ukrayna Tahıl Derneği’nin tahminlerine göre 2022 yılında Ukrayna’da tahıl ve yağlı tohum hasadı yaklaşık 18.8 milyon hektarlık bir alandan 66.5 milyon tona ulaşabilir. Aynı zamanda, Ukrayna sınırındaki geçiş kapasitesinin iki katına çıkarılması koşuluyla, bu yılki ihracat 30 milyon ton tahıl ve yağlı tohuma ulaşabilir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com