Avrupa Parlamentosu, Ukrayna’ya AB üyeliği için aday statüsü verilmesini tavsiye etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Milletvekilleri, Ukrayna’nın Avrupa özlemlerini tanıyan bir kararı kabul ettiler. Avrupa Parlamentosu ayrıca Rusya’nın kısıtlamaları aşmasına yardımcı olan ülkelere karşı yaptırım çağrısında bulundu.

DW raporlarına göre Avrupa Parlamentosu, 8 Haziran’da Strazburg’daki genel kurul toplantısının ardından, AB Konseyi’ni Ukrayna’ya AB üyeliği için aday statüsü vermeye çağıran bir kararı kabul etti. 438 milletvekili belge lehinde, 65’i aleyhte ve 94’ü çekimser oy kullandı.

Avrupa Parlamentosu, Ukrayna’nın Avrupa özlemlerinin altını çiziyor ve aday statüsü verilmesi, Ukrayna halkıyla dayanışmanın siyasi bir işareti olacak.

Ukrayna’nın çıkarlarını dikkate almayan limanların blokajını kaldırmaya yönelik her türlü anlaşma reddedilecek.

Belgede “Ukrayna, diğer herhangi bir ülke gibi, siyasi ittifakları ve ekonomik entegrasyonu hakkında diğer ülkelerin müdahalesi olmaksızın bağımsız olarak egemen karar verme hakkına sahiptir.” denildi.

Buna ek olarak, Avrupa Parlamentosu “Özellikle Avrupa Barış Destek Aracı ve odak noktasının yanı sıra AB ülkeleri ile Ukrayna arasındaki ikili anlaşmalar yoluyla Ukrayna makamları tarafından ifade edilen ihtiyaçlara uygun olarak derhal silah sağlanması” tavsiyesinde bulundu . Bu araç kapsamında, Avrupa Birliği, Kiev için silah alımı için şimdiden 2 milyar euro ayırdı.”

Milletvekilleri ayrıca, özel bir BM mahkemesi çağrısı da dahil olmak üzere Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçlarının soruşturulmasını desteklemeyi tavsiye ettiler.

AB ayrıca, Rusya’nın yaptırımları atlatmasına yardımcı olan kuruluşlara ve üçüncü ülkelere karşı ikincil yaptırımlar getirmelidir. Karar, kısıtlayıcı önlemlerin Rusya üzerindeki etkisinin ayrıntılı bir incelemesini gerektirmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com