Ukrayna’nın çıkarlarını dikkate almayan limanların blokajını kaldırmaya yönelik her türlü anlaşma reddedilecek.

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, şu anda Ukrayna, Türkiye ve Rusya arasında Ukrayna limanlarının engelini kaldıracak herhangi bir anlaşma bulunmadığını, Ukrayna’nın çıkarlarını dikkate almayan herhangi bir anlaşmanın reddedileceğini söyledi.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Türkiye’nin Ukrayna limanlarının önündeki engelleri kaldırma çabalarını takdir ediyoruz. Aynı zamanda şu anda Ukrayna, Türkiye ve Rusya arasında bu konuda herhangi bir anlaşma olmadığını da belirtmeliyiz. Kararların ilgili tüm tarafların katılımıyla alınması gerektiğini vurguluyoruz. Ukrayna’nın çıkarları dikkate alınmazsa, reddedeceğiz,” denildi.

Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana 263 çocuk hayatını kaybetti

Bakanlık, Ukrayna’nın küresel bir gıda krizini önlemek için Ukrayna limanlarının önündeki engelleri kaldırmak için her türlü çabayı gösterdiğini vurguladı. Özellikle, BM ve ortaklarıyla birlikte Ukrayna’nın, şu anda Ukrayna tarım ürünlerinin ihracatı için insani bir koridor oluşturma olasılığı üzerinde çalıştığını vurgulanarak “Rusya’nın Nikolayev’deki bir tahıl terminaline son füze saldırısı gözönüne alındığında, Rusya’nın böyle bir koridoru Odessa ve güney Ukrayna’ya saldırmak için kullanma planlarını gözardı edemeyiz. Bu nedenle, nakliyeyi yeniden sağlamak için etkili güvenlik garantilerine ihtiyaç var. Bu tür garantiler, tedarik yoluyla sağlanmalıdır. Ukrayna’nın denizden gelen tehditlere karşı kıyıları koruması ve üçüncü ülkelerin deniz kuvvetlerini Karadeniz’in ilgili kesimlerinde devriye gezmek için devreye sokulmalıdır.”denildi.

Ukrayna’nın dünya pazarına kamyon, demiryolu ve nehir taşımacılığı ile tahıl tedarik etmeye başladığı da eklenerek “Mümkün olan her şeyi yapıyoruz, ancak bu sorun ancak Ukrayna limanlarının bloke edilmesiyle kapsamlı bir şekilde çözülebilir. İlgili tüm ortakları, Rusya’nın liman ablukasını kaldıracak ve Ukrayna’ya Karadeniz kıyısında açık güvenlik garantileri sağlayacak dengeli bir çözüm bulmak için Ukrayna ile birlikte çalışmaya çağırıyoruz.” denildi.

Putin, Ukrayna’ya silah tedariki devam ederse “henüz vurmadığı yerleri” füzelerle vurmakla tehdit ediyor

Daha önce medyada çıkan haberlerde, Türkiye’nin çalışmaları engellenen Ukrayna limanlarından yapılan tahıl ihracatının organizasyonunda arabulucu olarak hareket etmeye hazır olduğunu, Ukrayna’nın ise denizciliğin yeniden başlatılmasında arabuluculuk karşılığında Türkiye’ye tahılda %25 indirim sağlamayı kabul ettiği yazılmıştı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com