Poroşenko, Putin’in konuşmasını özgürlük ve demokrasiye karşı nefretin bir manifestosu olarak nitelendirdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Foto: eurosolidarity.org

Ukrayna’nın beşinci cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Valdai’deki konuşmasında Vladimir Putin’in yeni bir şey söylemediğini, sadece Ukrayna’ya karşı değil, tüm Batı dünyasına karşı da savaştığını bir kez daha teyit ettiğini söyledi.

Fransız TV kanalı LCI’nin yayınında konuşan Poroşenko “Putin yeni bir şey söylemedi. Sadece Ukrayna ile değil, Putin özgürlükle, demokrasiyle ve tüm demokratik Batı dünyası ile savaşta olduğunu gösterdi. Onun dediği şey bu: kolektif Batı. Bu ise, Fransa’ya karşı dahil olmak üzere savaşta olduğu anlamına geliyor” dedi.

Ona göre Putin’in bu tavrı, Batı’ya, özgürlüğe ve demokrasiye yönelik nefretin bir manifestosudur. Putin, Rusya’nın kendi kültürüne, tarihine hakkı olduğunu ilan ederek, ikiyüzlü bir şekilde Ukrayna’nın tarihine, kültürüne ve nihayetinde Ukrayna’nın varlık hakkını inkâr ettiğini belirterek “Uzlaşma bulmak çok zor çünkü Putin bizi öldürmek istiyor ve biz yaşamak istiyoruz. Putin Ukrayna’yı dünya haritasından silmek istiyor, biz de bin yıllık tarihi olan ülkemizde yaşamak istiyoruz. Avrupa milletleri ailesine katılmak, Avrupa değerleriyle, Avrupa özgürlüğüyle, Avrupa demokrasisiyle birlikte.” diye ekledi.

Ukraynalılara belge vermek için mobil noktalar Türkiye dahil üç ülkede daha başlatılacak

Ayrıca Putin’in senaryolarına olan inancını kaybettiğinin ilk işaretinin bugün olduğuna da inanan Poroşenko “Ve bundan kurtulmanın tek bir yolu var: Putin, savaşı durdurmak için acil önlemler almazsa kaçınılmaz olarak felaketle karşı karşıya kalacak… Putin’in bu rekabette zaten kaybettiğini düşünüyorum. Batı dünyasına Ukrayna ile birlik ve dayanışması için minnettarım.” dedi.

27 Ekim’de Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin “Valdai” tartışma kulübünde konuşmuş ve Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşının başlamasının üç sebebini sıralamıştı.

Putin’in Ukrayna’ya saldırmasına sebep olarak sıraladığı 3 şey

Putin ilk sebep olarak “Ne oldu. NATO’nun bizim için tamamen kabul edilemez olan Ukrayna pahasına genişlemesinden bahsetmiyorum ve herkes bunu biliyordu, sadece çıkarlarımızı görmezden geldiler. Geçen yılın sonundaki bir girişim yine başarısız oldu. Sadece gönderildiler ve hepsi bu, dediler, oraya oturun” dedi.

Ayrıca, ona göre, sözde “özel harekatın” başlatılmasının ikinci nedeni, “Minsk anlaşmalarının yerine getirilmemesi” idi.

Putin, “İkincisi önemli. Batılı küratörlerin desteğiyle, Kiev rejiminin temsilcileri açıkça Minsk anlaşmalarından vazgeçtiler… Bu bizim için ne anlama geliyordu? Donbass ile alakalı bir şeyler yapmamız gerekiyordu.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Rusya’nın liderine göre üçüncü sebep, ülkesi “Donbass’ı kendi başına terk edemediği” için Donetsk ve Lugansk bölgelerinin geçici olarak işgal edilen kısımlarını Rusya’ya dahil etme kararıydı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com