Ukrayna İş dünyası, gümrük kalitesindeki kötüleşme ve yolsuzluğun artmasından şikayet etti

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Avrupa İş Birliği Ajansı (EBA) ve DHL Express Ukrayna tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre Gümrük Endeksi’nin ayrılmaz göstergesi 5 puanlık derecelendirme üzerinden Ukrayna’nın puanı 3.37’den 3.08 puana geriledi. Bu göre, 2019 yılının ilk yarısında bu yana en düşük değer oldu.

Gümrük Ukrayna

Aşağıdaki faktörler araştırıldı:

1-Gümrük hizmetlerinin kalitesi: Ankete katılanların % 38’i kaliteden çoğunlukla memnun (önceden % 54 idi), yanıt verenlerin % 32’si çoğunlukla memnun değil, % 11’i tamamen memnun değil.

2-Yolsuzluk seviyesi: % 57’si gümrük idarelerindeki yolsuzluğun aynı seviyede kaldığına inanmaktadır (önceki dönemde % 56); % 21’i yolsuzluğun tezahürlerinde bir artış fark etti; % 22’sine göre ise yolsuzluk azaldı.

3-Tek Pencere Sistemi: % 55’i sistemin kullanımından memnun (% 67’de idi); % 18’i işlerinden memnun değildi.

Uzmanlar, aynı zamanda, Devlet Gümrük Hizmetleri’nin üst düzey yöneticileri arasında son zamanlarda dört kez değişen “personel düzenlemesi”nin olumsuz sonuçlarına da dikkat çekti.

Çoğunlukla, şirketler gümrüklerdeki kargo gecikmelerinden, gümrük makamlarının şirketleri ithal malların gümrük değerini abartmaya zorlamaları ve prosedürlerdeki gecikmelerden şikayet etmektedirler.

20 Nisan’da, Devlet Gümrük Servisi yetkililerinin tüm bölgelerde nitelikler ve güvenilirlik konusundaki performans çalışmaları başlatıldı. İlk aşama 900 çalışanı etkiledi ve toplamda 9 binden fazla kişinin kontrolü geçmesi gerekmektedir.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com