Politico: Ukrayna AB ile Ukraynalı mültecilerin gelecekte geri dönüşünü tartışıyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Avrupa'daki Ukraynalı mülteci sayısı rekor kırarak 5 milyonu aştı

Ukrayna, gelecekteki AB göç kurallarının gelecek yıl daha fazla Ukraynalının eve dönmesine ve ekonomiyi canlandırmasına yardımcı olmasını sağlamak için AB yetkilileriyle görüşmelerde bulunuyor.

Politico’ya bu müzakerelere aşina olan iki AB diplomatı bilgi verdi.

Ukraynalıları geri dönmeye teşvik edecek düzenleme arayışında olan Ukraynalı yetkililer, özellikle AB’nin savaş devam ettiği sürece Ukraynalı mültecileri desteklemeyi taahhüt etmesi halinde, Mart 2025’ten sonra AB kurallarının nasıl görüneceğini belirlemek için ön görüşmeler yapıyor.

Kiev, mültecilerin geri dönüşünü kolaylaştırmak için AB’den resmi bir talepte bulunmamış olsa da, AB diplomatları, Ukrayna tarafından insanların geri dönüşüne ilişkin gelecekteki kuralların güçlendirilmesi yönünde bir miktar baskı olduğunu kaydetti.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

Diplomatlardan biri, bunun şimdilik Ukrayna hükümetinin özel bir talebi olmadığını, daha ziyade bir araştırma talebi olduğunu ekledi. Her iki AB diplomatı da anonimlik şartıyla konuştu.

Bir AB diplomatı, yeni seferberlik yasasının kabul edilmesinin ardından Kiev’den gelen baskının artmasını bekliyor.

Perşembe günü, AB göç bakanları Ukraynalıların AB’de kalmalarına ilişkin kuralları tartışacaklar.

Üye devletler Ukraynalı mültecilerin savaş devam ettiği sürece AB’de kalmasına izin vermeye karar verirlerse, Avrupa Komisyonu’na yeni bir koruma sistemi oluşturma talimatı verebilirler.

Ukraynalıların korunmasının yasal dayanağını oluşturan mevcut Geçici Koruma Direktifi daha önce iki kez uzatılmıştı.

Avrupa Komisyonu’ndan bir temsilci, “Avrupa Birliği, gerekli olduğu sürece Ukrayna’yı ve Rus bombalarından kaçan herkesi desteklemeye hazırdır” dedi.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com