Ruslar cephede zehirli madde içeren el bombaları kullanmaya başladı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Fotoğraf: t.me/militarymediacenter

Rus birlikleri cephede kimyasal silahları, özellikle zehirli maddeler içeren yeni bir tür el bombasını daha sık kullanmaya başladı.

Askeri Medya Merkezi’nde bir brifing sırasında Ele Geçirilen ve Gelişmiş Silahlar ve Askeri Teçhizat Araştırma Merkezi temsilcisi Yüzbaşı Andrey RudikAralık ayında, RG-Vo bombasının kullanımı ilk kez kaydedildi. Bu el bombası, boğucu, zehirli veya diğer benzer gazların savaşta kullanımına ilişkin Cenevre Protokolü tarafından yasaklanan boğucu bir madde olan kloroasetofenon içeriyor” dedi.

Ele Geçirilen ve Gelişmiş Silahlar ve Askeri Teçhizat Araştırma Merkezi, eğer bir odaya veya sığınağa çarparsa beş dakikanın oradaki insanları öldürmek için yeterli olacağını öne sürüyor.

Haberlerden anında haberdar olmak için Telegram ve Whatsapp kanallarımızı takip ediniz.

İncelenen örnek, 2023 yılında Sovyetler Birliği döneminden beri faaliyet gösteren bir tesiste üretildi.

Merkez temsilcisi, “Dolayısıyla 2017 yılında Rusya, 1993 Kimyasal Silahlar Sözleşmesi uyarınca yükümlülüklerini yerine getirme konusunda yalan söyledi. Buna göre silahları ve üretildikleri üretim tesislerini imha etmesi gerekiyordu” dedi.

Rusya’nın artık kimyasal silahların kullanım alanını genişletmek için dünya toplumunun tepkisini incelemeye çalıştığını öne sürüyor.

Yalnızca Aralık 2023’te 81 gaz bombası kullanımı vakasının kaydedildi. Toplamda, geniş çaplı işgalin başlangıcından bu yana, Ukraynalı askerlere yönelik 626 kimyasal saldırı vakası biliniyor.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com