NATO, Putin’in nükleer silahlar ve Ukrayna’daki savaşla ilgili yüksek sesli açıklamalarına yanıt verdi

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Stoltenberg'in, Ukrayna'nın NATO'ya üyelik başvurusuna tepkisi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın ABD ile stratejik saldırı silahlarına (SNO) ilişkin yeni anlaşmaya katılımı askıya alma kararından üzüntü duyduğunu söyledi.

Stoltenberg, aynı zamanda Putin’in savaştan Kiev ve Batılı müttefiklerinin sorumlu olduğu iddiasını da reddetti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba ve Avrupa Birliği dış politika dairesi başkanı Josep Borrell ile düzenlediği ortak basın toplantısında konuşan Stoltenberg, Moskova’yı bu adımı yeniden gözden geçirmeye çağırdı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘in Federal Meclis’e yaptığı konuşmadan kısa bir süre sonra açıklamada bulunan NATO Genel Sekreteri, “Rusya’nın yeni Stratejik Saldırı Silahları Anlaşması’na katılımını askıya alma kararından üzüntü duyuyorum. Bugünkü kararla, tüm silah kontrol mimarisi tasfiye edildi. Rusya’yı kararını yeniden gözden geçirmeye şiddetle davet ediyorum.” dedi.

2010 yılında 10 yıllığına imzalanan anlaşma, Rusya Federasyonu ve ABD’nin stratejik taşıyıcılarını ve nükleer savaş başlıklarını sırasıyla 700 ve 1,550 ile sınırlandırıyor. İmzalayanlardan her birinin iyi niyeti olması halinde sözleşme 5 yıllık bir süre için uzatılabilir.

Stoltenberg, Putin’in savaştan Kiev ve Batılı müttefiklerinin sorumlu olduğu iddiasını da reddederek, saldırganın Rusya’nın kendisi olduğunu hatırlatarak “Bu emperyalist saldırı savaşını başlatan Putin’di… Rusya Federasyonu başkanının bugün açıkça belirttiği gibi, yeni bir savaşa hazırlanıyor… Putin kazanmamalı… Güvenliğimiz ve tüm dünya için tehlikeli olur” dedi.

Putin, Rusya’nın stratejik saldırı silahlarıyla ilgili anlaşmaya katılımının sona erdiğini duyurdu.

21 Şubat’ta Federal Meclis’e gönderdiği bir mesajda Putin, stratejik saldırı silahlarını daha da azaltmak ve sınırlamak için önlemlere ilişkin anlaşmaya katılımın geçici olarak askıya alındığını duyurmuştu.

“Her şey geçmişte kaldı. İlişkilerimiz bozuldu” diyen Putin, aynı zamanda konunun Rusya’nın anlaşmadan çekilmesiyle ilgili olmadığını, daha çok katılımın sona ermesiyle ilgili olduğunu belirtti.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com