Hangi ülkelerin temsilcileri Rusya’nın sözde referandumlarına gözlemci oldu?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna hükümeti, Rusya Federasyonu’nun işgal altındaki Ukrayna topraklarında düzenlediği sözde referandumlara “gözlemci” olarak katılan 8 ülkeyi belirledi.

Ukrayna’nın Geçici İşgal Altındaki Topraklarının Yeniden Entegrasyonu Bakanlığı sayfasında yapılan açıklamada “Bugünlerde işgalci Rus makamları, geçici olarak işgal edilen topraklarda sözde referandumlarını sürdürmek için ne pahasına olursa olsun olağanüstü girişimlerde bulunuyorlar. Bunun için yabancı gözlemciler bile çağırdılar” denildi.

Zelenskiy: Ukrayna her gün yaklaşık 50 asker kaybediyor

Bakanlığa göre, sözde referanduma Belarus, Suriye, Mısır, Brezilya, Venezuela, Uruguay, Togo ve Güney Afrika‘dan temsilciler katıldı.

Bakanlık, “Kolluk kuvvetlerini, sahte referandumların gerçeklerini, özellikle de sözde yabancı gözlemcilerin geçici olarak işgal edilen Ukrayna topraklarında giriş, kalma ve herhangi bir faaliyetinin meşruiyetini araştırmaya çağırıyoruz.” dedi.

Ukrayna Güvenlik Servisi daha önce işgal altındaki bölgelerde düzenlenen referandumlar ile alakalı bölgedeki Ukraynalılara bilgi aktarma çağrısı yapmıştı.

Melitopol’da sözde referandumlarda da oy kullanmayı reddeden kişiler sınırdışı edilmekle tehdit edilmişti. Melitopol belediye başkanı Ivan Fedorov daha önce işgal altındaki şehirde silahlı Rus işgalcilerin işbirlikçilerle birlikte yerel halkın evlerini ziyaret ederek insanlara, oy pusulasının hangi bölümüne işaret koymanın “doğru” olduğunu tarif ettiklerini bildirdi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

Ayrıca, Ukrayna, Rusya Federasyonu’nun “sözde referandumları” nedeniyle BM Güvenlik Konseyi’ni acil toplantıya çağırdı.

Sahte referanduma katılmak için Ruslar, Kırım’dan insanları Herson bölgesinin işgal altındaki topraklarına taşımaya başladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com