Başbakan Ukrayna grivnasında değerlenmenin olumlu ve olumsuz yanlarını anlattı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Başbakan Aleksey Gonçaruk tarafından verilen brifingde açıklandığına Ukrayna para birimi grivnanın 2019 yılında dolara karşı değerlenmesinin, Ukrayna ekonomisi için olumsuz yanlarından ziyade olumlu yönleri daha fazla.

Gonçaruk’un belirttiğine göre bu durumdan birileri kazançlı çıkarken, birileri de kaybediyor.

“Grivnayı güçlendirmek, Ukrayna vatandaşları için iyidir, çünkü zenginleşiyorlar. Bir kişinin aldığı her grivna, artık daha değerlidir.” dedi.

Aynı zamanda, Gonçaruk, Ukrayna’daki işletmelerin ürünlerin fiyatlarını grivna bazında yeterince düşürmediklerine inanıyor. Ona göre, bu durum anti-tekel komistesinin bir konusudur. “Her durum bugünden yarına değişmiyor, grivnanın güçlenmesi kademeli olarak etkileyecek.” dedi.

Başbakan, ihracatçıların ulusal para biriminin güçlenmesinden zararlı çıktığını da belirtiyor. Gonçaruk, “Bu olumsuz etkiyi anlıyoruz ve bu olumsuzlukların etkilerini azaltmak için bir fırsat arıyoruz” dedi.

“Fakat bir kez daha grivnanın değerlenmesinin aynı zamanda ulusal para birimimize olan bir güven gösterisinin olduğunu da belirtmek istiyorum” dedi.

Gonçaruk, Ukraynalıların tasarruflarını grivna şeklinde tutacaklarını umduğunu belirtti. “Ve genel olarak, Ukrayna ekonomisi için bu çok iyi” dedi.

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com