NATO Genel Sekreteri: Batı, Putin’in savaşı kazanmasına izin veremez

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!
Stoltenberg'in, Ukrayna'nın NATO'ya üyelik başvurusuna tepkisi

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ,NATO müttefiklerinin güçlerini birleştirmesini ve Putin’in Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşı kazanmasına izin vermemesi gerektiğini, çünkü böyle bir zaferin demokratik ülkelere çok daha pahalıya mal olacağını söyledi..

Madrid’de NATO Parlamenterler Meclisi’nin genel kurulunda konuşan Stoltenberg “Ukrayna’yı uzun süre desteklemeye hazır olmalıyız. Evet, bu desteğin bir bedeli olduğunu biliyorum. Ülkelerimizde birçok insan, yükselen enerji ve gıda faturalarıyla birlikte yaşam maliyeti kriziyle karşı karşıya ve bu birçok insan için zor bir dönem. Ancak NATO müttefikleri olarak ödediğimiz bedel parayla ölçülürken, Ukraynalılar kanla ölçülen bir bedel ödüyor. Putin’in kazanmasına izin verirsek hepimiz çok daha yüksek bir bedel ödemek zorunda kalacağız” dedi.

Putin kazanırsa, dünyadaki otoriter rejimler kaba kuvvet kullanarak istediklerini elde etmenin mümkün olduğunu göreceklerini belirten Stoltenberg “Bunun güvenliğimiz için doğrudan sonuçları olacaktır. Dünyayı daha tehlikeli ve bizi daha savunmasız hale getirecek. İşte tam da bu nedenle Başkan Putin’in Ukrayna’da kazanmasına izin veremeyiz.” dedi.

Rus özel servisleri Belarus nükleer santralinde provokasyon planlıyor

Ona göre Putin, Şubat ayında Ukrayna’yı işgal ettiğinde en az iki büyük stratejik hata yaptı: Ukraynalıların cesaretini ve savaşma isteklerini hafife aldı ve NATO müttefiklerinin ve ortaklarının Ukrayna’yı destekleme konusundaki birliğini ve kararlılığını hafife aldı.

Stoltenberg “O (Putin) Ukrayna’yı birkaç gün içinde yenmek istedi, ancak dokuz ay sonra Rusya birbiri ardına başarısızlık yaşamaya devam ediyor. Ukraynalılar topraklarını işgalden kurtarmaya devam ediyor ve bunun en son örneği Herson. Ancak Rusya’yı hafife almak büyük bir hata olur. Önemli askeri yeteneklere ve çok sayıda birliğe sahip, büyük kayıplara hazır olduğunu ve Ukrayna halkına korkunç acılar çektirme arzusunu gösteriyor” dedi.

Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’nın şehirlerini, sivilleri ve kritik sivil altyapısını vurmak için insansız hava araçları ve füzeler kullandığını ve bunun özellikle kış yaklaşırken tehlikeli olduğunu kaydetti. NATO’nun Rus saldırganın eylemlerine yanıtı, Ukrayna’nın kış koşullarında saldırgana karşı savaşmaya devam etmesine yardımcı olacak silah ve askeri teçhizat tedarikini artırmak olmalıdır.

Stoltenberg “Bu yüzden bu konuda birlikte hareket etmeliyiz. Ancak ülkelerimizde bu çabalar için geniş bir halk desteğine sahip değilsek, Ukrayna’ya yardımımızı hayal etmek zor. Bu nedenle milletvekilleri olarak hepinizin bu bilgiyi vatandaşlarınıza ileteceğinize güveniyorum” dedi.

Haberlerden anında haberdar olmak için…. https://t.me/ukrhaber Telegram kanalımızı takip ediniz.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com