Çavuşoğlu: Ukrayna “Türk Bayraktar” adını kullanmayı bırakmalı

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna’nın Donbass’ta kullanılan insansız hava araçları için “Türk Bayraktar” ifadesini kullanmayı bırakması gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, G20 zirvesinin oturum aralarında Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmesi sonrasında Türk ve Rus basınına açıklamada bulundu.

Rus muhabirin, Donbass’ta Türkiye’de üretilen insansız hava araçlarının kullanılmasına ilişkin sorusu üzerine Çavuşoğlu “Bir ülke, bizden almışsa o silah daha fazla Türk ya da Rus ya da Ukrayna silahı olarak anılamaz. Bir devlet bizden bunu satın alıyorsa, o artık bir Türk malı değildir. Belki Türkiye’de üretilmiş olabilir ama Ukrayna’ya aittir. Türkiye bununla suçlanamaz.” dedi.

Ukrayna ve Türkiye, Şubat 2022’de serbest ticaret anlaşmasını imzalamayı umuyor

Çavuşoğlu, terörle mücadele sırasında Türkiye’nin farklı ülkelerden farklı türde silahlarla karşı karşıya kaldığını da sözlerine ekleyerek “Bazen farklı ülkelerde terörle mücadelemizde Rusya dahil farklı ülkelerden farklı silahlarla karşılaşıyoruz. Rusya’yı asla suçlamıyoruz. Ukrayna da bizim ismimizi kullanmayı bırakmalı.” dedi.

Türkiye, Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını Ukrayna’nın yanı sıra Katar, Azerbaycan ve Polonya’ya da sattı.

Ayrıca, geçtiğimiz hafta Alman Dışişleri Bakanlığı ve Fransız Dışişleri Bakanlığı Ukrayna’nın doğusundaki ateşkes ihlallerinin artmasından endişe duyduklarını ve Bayraktar insansız hava aracının Ukrayna silahlı kuvvetleri tarafından kullanılmasıyla ilgili endişelerini dile getirmişti.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com