Kiev bugün itibariyle “kırmızı” bölgede. Hangi yasaklar yürürlükte?

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Kiev’in kırmızı karantina bölgesine girmesi sonrasında getirilecek olan kısıtlamaların çoğu aşılanmamış vatandaşlar için geçerlidir. Koronavirüs testi, aşı sertifikası veya tedavi belgesi olan kişilere yasak uygulanmayacak.

1 Kasım’dan itibaren Kiev’de “kırmızı” salgın tehlikesi seviyesi belirlendi. Protokolün ek kısıtlamaları listesi, başkentin teknoloji ve çevre güvenliği ile acil durumlar komisyonu tarafından onaylandı.

Aynı zamanda, Kiev belediye başkanı Vitaliy Kliçko, aşısız vatandaşlar için ana kısıtlamaların geçerli olduğunu söyleyerek “1 Kasım’dan itibaren, başkent kırmızı karantina bölgesine dahil edildi. Bugün Kiev’de çok hayal kırıklığı yaratan istatistikler var. Geçen hafta her gün 40-50 kişi öldü … Bugün bir kez daha vurgulamak istiyorum ki karantina Kiev’de, aslında aşılanmamış kişiler için faaliyet gösterecek.” dedi.

Türkiye’den gelen üç kaçak göçmen, Macaristan sınırı yakınlarında gözaltına alındı (video)

Bu nedenle, PCR veya ekspres testi negatif olan, Covid sertifikası olan veya koronavirüs tedavisine ilişkin bir belgesi olan kişilere yasaklar uygulanmayacak.

Başkentte özellikle toplu taşımada şu yasaklar uygulanmaya başladı :

  • Yolcuların toplu taşıma araçlarıyla (18 yaşından küçükler hariç) belirtilen belgeler olmadan taşınması;
  • Aracın teknik özelliklerinin öngördüğünden daha fazla yolcunun taşınması;
  • 18 yaşından küçüklerin, refakatsiz olarak belirtilen belgelere sahip yetişkinler tarafından alışveriş merkezini ziyaret etmesi.

Ayrıca başkentin eğitim kurumları uzaktan eğitim moduna geçiyor. Anaokulları, tüm çalışanların aşılarının tam olması şartıyla çalışabilir.

Özellikle toplu taşıma araçlarının kullanımı ile restoran ve kafelerde oturarak hizmet almak için kişilerin aşı sertifikası veya test sonucu ibraz etmeleri gerekecektir. Bu tip işletmelerde çalışanların da aynı şekilde aşılarının olması veya test sonucuna sahip olmaları gerekmektedir.

Ayrıca, başka kısıtlamalar ve yasaklar da vardır:

  • Sağlık ve eğitim kurumları, yeraltı geçitleri, toplu taşıma durakları vb. dahil olmak üzere halka açık yerlerde koruyucu maske takmak zorunludur
  • Restoran işletmelerinin teslimat ve paket servis siparişleri dışında çalışması yasaktır, ancak tüm çalışanların ve ziyaretçilerin belirtilen aşı ve test belgelerine sahip olması durumunda çalışabilir;
  • Çalışanlar ve müşterilerin belirli belgeleri varsa hostellere de izin verilir;
  • Sosyal koruma kurumlarına yetkisiz kişilerinin ziyareti sadece belirtilen koşullar altında mümkündür;
  • Ukrayna milli takımlarının sporcuları ve antrenörleri hariç olmak üzere spor salonlarında, fitness merkezlerinde, yüzme havuzlarında ziyaretçi kabulü, kurumun ziyaretçileri ve çalışanları onaylı belgelere sahipse mümkündür.

Ukrayna, 2022-2023’te 14 milyar dolar dış borç ödemeli

Aynı yasaklar, bir dizi acil durum dışında, toplu etkinlikler düzenleme ile planlı hastaneye yatış önlemleri için de geçerlidir.

Kısıtlayıcı önlemlere uyulması üzerindeki kontrol, bölgesel devlet idareleri, Kiev Şehir Devlet İdaresinin kamu hizmetleri, Devlet Gıda ve Tüketici Hizmetleri, Sağlık Bakanlığı temsilcileri ve Ulusal Polis tarafından sağlanacaktır.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com