Ukrayna ve Türkiye, Şubat 2022’de serbest ticaret anlaşmasını imzalamayı umuyor

Bu haberi sosyal medya hesabınızda paylaşın!

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba, Ukrayna ve Türkiye’nin her iki cumhurbaşkanının eşbaşkanlığında Şubat 2022’de Ukrayna ile Türkiye arasında yapacağı Stratejik Konsey toplantısını serbest ticaret anlaşması imzalamak için bir fırsat olarak değerlendirdiklerini söyledi.

Kuleba Atlantik Konseyi için yayınladığı bir makalede “Önümüzdeki yıl Ukrayna ve Türkiye, iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 30. yıl dönümünü kutlayacak. Bu vesileyle, Ukrayna ile Türkiye arasında, her iki cumhurbaşkanının eşbaşkanlığında düzenlenecek bir Stratejik Konsey toplantısı yapmayı planlıyoruz. Şu anda, anlaşmalar ve belgeler gelecek yıl yapılacak Stratejik Konsey için hazırlanmaktadır. Her iki taraf Şubat 2022’de yapılacak müzakereleri, uzun zamandır beklenen Türk-Ukrayna serbest ticaret anlaşmasını imzalamak için bir fırsat olarak görmektedir.” şeklinde yazdı.

Ukrayna’da bulunan Galiçya Cephesi Osmanlı Şehitlikleri Türk ziyaretçilerini bekliyor

Yürürlüğe girmesinden sonra, bu serbest ticaret anlaşmasının iki Karadeniz ülkesi arasında zaten güçlü olan ticari bağları önemli ölçüde güçlendireceğini ve yeni iş ilişkilerinin kurulmasını kolaylaştıracağını belirten Kuleba “İkili ticaretin istikrarlı büyümesi durumunda, yakın gelecekte ortak bir hükümetler arası ticaret ve ekonomi komisyonu kurmayı da planlıyoruz.” dedi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı ayrıca Ukrayna ve Türkiye’nin Ukrayna Antonov uçaklarının üretiminde güçlerini birleştirme planları geliştirdiğine de dikkat çekerek “Türk dostlarımız Ukrayna Antonov uçaklarının yangın söndürme yeteneklerinden çok etkilendiler. Türk mevkidaşım Mevlüt Çavuşoğlu ile Ekim 2021’de Lviv’de yaptığım son görüşmede, Türkiye’nin Antonov uçaklarına olan ilgisini dile getirdi. Ukrayna bu ilgiyi memnuniyetle karşılıyor ve hazırdır. Antonov’un ortak uçak üretimi ve uluslararası ihracat olanaklarını araştırıyoruz.” dedi.

Ukraynalılar tarihin en küçük roketini yapıyor

Kuleba, iklim krizi kötüleştikçe, yangın söndürme havacılığına yönelik artan talebin yanı sıra, Türkiye’de ve dünya çapında düzinelerce başka ülkede orman yangınları tehdidinin devam edeceğini açıklayarak “Bu, Türkiye ile Ukrayna arasında havacılık endüstrisinde önerilen işbirliğini stratejik olarak çekici kılıyor. Bu konuyu Aralık 2021’de Ankara’da gerçekleştireceğimiz bir sonraki Quadriga Savunma ve Dışişleri Bakanları toplantımızda daha ayrıntılı olarak görüşmeyi planlıyoruz.” diye vurguladı.

ukrhaber.com

Kadir Çurku

Ekonomist. Türkiye’de Buz hokeyi, Artistik Buz Pateni Tarihi ve fotoğraf ile ilgilenmekte. Sitenin yönetimi yanında sitede editörlük yapmaktadır. 32 yıldır Kiev'de yaşamaktadır. İletişim: kadir@ukrhaber.com